spot_img
marți, februarie 7, 2023
spot_img

Adina Vălean: Cuvântul de ordine pentru calea ferată. Digitalizare, ERTMS, eliminarea punctelor de strangulare a căii ferate europene

La Lisabona a avut luni ceremonia oficială de deschidere a Anului European al Căii Ferate, eveniment la care au luat cuvântul în deschidere ministrul portughez al infrastructurii și locuirii Pedro Nuna Santos și comisarul CE pentru Transporturi Adina Vălean.

doru.cireasa@clubferoviar.ro

În intervenția avută, Adina Vălean a prezentat inițiativa europeană „Connecting Europe Express”, considerată una dintre cele mai emblematice inițiative ale Anului European al Căii Ferate 2021. Evenimentul are loc în ajunul unei reuniuni informale a miniștrilor transporturilor din UE, care se concentrează pe diferite modalități de a accelera trecerea modală la calea ferată. Începând din septembrie, Connecting Europe Express va călători în întreaga UE și se va opri în majoritatea capitalelor europene pentru a promova numeroasele beneficii ale căilor ferate – pentru pasageri, mărfuri și mediu. Potrivit Adinei Vălean trenul va pleca din Lisabona și va avea 40 de opriri în Europa.

Proiectul va crește, de asemenea, conștientizarea importanței finanțării infrastructurii durabile, cum ar fi calea ferată, și sprijinul UE pentru astfel de investiții, inclusiv prin intermediul noului mecanism „Conectarea Europei (CEF)”, convenit recent, în valoare de 33,7 miliarde EUR, ca parte a următorului Bugetul UE 2021-2027. Călătoria trenului este posibilă datorită unei bune cooperări între operatorii feroviari europeni și administratorii de infrastructură.

Nu mai puțin de trei ecartamente europene

Comisarul pentru transporturi, Adina Vălean, a declarat: „Connecting Europe Express va fi un exemplu real, tangibil, al puterii feroviare de conectare. La fiecare dintre cele aproape 40 de stații, evenimentele vor reuni sectorul feroviar în general, precum și organizațiile societății civile, autoritățile locale și regionale și publicul larg, pentru a discuta despre beneficiile feroviare, precum și despre ceea ce mai trebuie să fie. astfel încât calea ferată să poată deveni opțiunea numărul unu pentru pasageri și afaceri.” Trenul va pleca pe 2 septembrie din Lisabona pentru a-și închide călătoria la 7 octombrie la Paris. La data de 17 septembrie, la București va fi organizat evenimentul corelat intitulat „Finanțarea proiectelor TEN-T”.

Programul prevede opriri în majoritatea capitalelor europene, cu evenimente și alte activități planificate la nivel local, luând în considerare măsurile locale COVID-19. Alăturați-vă călătoriei și împărtășiți-vă părerile cu privire la modul în care putem încuraja mai mulți oameni să ia trenul și să livreze bunuri în mod durabil. În cele din urmă, acest lucru ne va ajuta să reducem emisiile din transport. Coordonat de Comunitatea Administratorilor de Căi Ferate și Infrastructură Europene (CER), proiectul va fi derulat nu numai în cooperare cu operatorii feroviari europeni, ci și cu administratorii de infrastructură și numeroși alți parteneri la nivel comunitar și local. Rămâneți la curent pentru mai multe informații. Connecting Europe Express va fi una dintre cele mai vizibile inițiative ale Anului European al Căii Ferate 2021.



Tot în intervenția sa, Adina Vălean a reamintit ținta propusă pentru 2030, anume închiderea tuturor coridoarelor europene, adăugând însă că nu e vorba doar de o prelungire a rețelei eurupene, ci de o ameliorare a acesteia din punct de vedere la implementării digitalizării, sistemelor ERTMS, automatizării, eliminării punctelor de strangulare a căii ferate astfel încât trenurile să nu se mai schimbe la graniță. Sunt trei ecartamente ale căii ferate în Europa ce vor fi parcurse de Connecting Europe Express, a exemplificat Adina Vălean problema omogenității sistemelor feroviare europene. Inițiativa va fi un exemplu privind capacitatea căii ferate în Europa, vă invit să participați și să urmăriți evenimentele de lângă dumneavoastră, a spus ea.

CFiR, singura platformă de resurse umane care se ocupă strict de domeniul feroviar și cel al transportului urban pe șină, organizează ediţia a IV-a a Târgului de Carieră Feroviară în România.

Interacţionează LIVE cu cei mai activi şi importanţi angajatori de pe piaţă.
Programează
te la interviurile online şi fă următorul pas in cariera ta feroviară.

Partener Principal Colaboratori Parteneri Media
facultatea de transporturi UPB logo CFDP
MAI MULTE DETALII

 

Ultimele Articole