marți, iunie 6, 2023
spot_img

Ursula von der Leyen a acceptat-o pe Adina Vălean comisar european pentru Transporturi

Preşedintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a acceptat-o pe Adina Vălean comisar european pentru Transporturi. Ea este eurodeputat și soția fostului lider al PNL Crin Antonescu.

Adina Vălean comisar european

Potrivit CE, atât Sigfried Mureşan cât şi Adina Vălean s-au descurcat bibe la interviuri, președintele ales al CE optând pentru Vălean, prezentată drept un europarlamentar experimentat.

„România a transmis astăzi, 6 noiembrie, două propuneri de candidaţi pentru postul de comisar european. Ambii au avut interviuri cu preşedintele-ales şi s-au descurcat bine. Preşedintele ales a decis ca Adina Vălean să preia portofoliul Transporturilor. Doamna Vălean este un europarlamentar experimentat, care a fost deja preşedintele comisiei ENVI şi este în prezent preşedintele comisiei ITRE. În cariera sa a acumulat experienţă pe subiectele asociate portofoliului Transporturilor. A fost raportor al <Mecanismului pentru Interconectarea Europei>, prin care este susţinută infrastructura în domeniul transporturilor, energiei şi serviciilor digitale. Prin acest proiect a lucrat la sisteme de conectare a vehiculelor şi de reducere a emisiilor de dioxid de carbon”, au transmis reprezentanţii echipei de tranziţie a preşedintelui-ales al CE, Ursula von der Leyen.

Adina Vălean comisar european. Urmează audierile în Parlament

Vălean urmează să fie audiată în Parlamentul de la Bucureşti, dar va fi supusă și procedurilor din PE pentru desemnarea comisarior.

Adina Vălean este a patra nominalizare trimisă de România şi prima făcută de Guvernul Orban, ea fiind acceptată de preşedintele CE Ursula von der Leyen. României îi revine postul de comisar european pentru Transporturi, pentru care iniţial a fost nominalizată Rovana Plumb, care a nu a îndeplinit însă criteriile de integritate, urmată de Dan Nica, respins de preşedintele ales al CE Ursula von der Leyen încă înaintea începerii procedurilor parlamentare. Cea de a treia nominalizare, Victor Negrescu, a fost făcută de Guvernul PSD după demiterea acestuia prin moţiune de cenzură.

Premierul Ludovic Orban a anunţat miercuri, după şedinţa de Guvern, că europarlamentarii Siegfried Mureşan şi Adina Vălean vor fi propuşi pentru postul de comisar european din partea României, decizia fiind luată în urma consultărilor cu preşedintele Klaus Iohannis. Totodată, Orban a spus că le va solicita preşedinţilor celor două Camere audierea în comisiile de specialitate din Parlamentul României a candidaţilor.

Ultimele Articole