spot_img
vineri, decembrie 3, 2021
spot_img

Acuze. Deputați apropiați de Dodon ar vrea falimentarea Căii Ferate din Moldova

Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, deputat din cadrul Platfomei DA, susține că unii deputați socialiști, apropiați lui Igor Dodon, ar urmări să falimenteze Întreprinderea de Stat Calea Ferată a Moldovei.

Fiscul de la Chișinău întârzieri de salarii la CFM feroviari au fost decorați faliment la CFM divizarea Căii Ferate a Moldovei proiectele feroviare din Republica Moldova Linia Anticorupție la Calea Ferată

Din această cauză, deputații socialiști blochează desfășurarea audierilor pe subiectul situației de la Calea Ferată a Moldovei în cadrul Comisiei parlamentare Economie, Finanțe și Buget, potrivit anticoruptie.md.

„Cu regret, un deputat din clanul Bahamas îl protejează pe Igor Dodon, oamenii căruia fac orice vor cu un obiect strategic al Republicii Moldova. În câteva zile am adunat mai multe informații pe acest subiect. Nu deschid toate parantezele, întrucât procesul de documentare continuă. Doar câteva fapte, întrucât fiecare zi este prețioasă”, a scris Alexandru Slusari pe pagina sa de Facebook.

Deputatul precizează că de mai bine de un an CFM este condusă de un director interimar, Andrian Onceanu, coleg de facultate cu Igor Dodon, care nu a activat nicio zi în domeniul transportului feroviar și desemnarea căruia a fost un veritabil șoc chiar și pentru majoritatea socialiștilor. În calitate de prim-vicedirector al CFM a fost desemnat un consilier municipal PSRM – Vitalii Mucan, care, la fel, nu a avut anterior nicio tangență cu domeniul căilor ferate. Iar vicedirector pe securitate a devenit Serghei Dodon, care ar fi ruda cu Igor Dodon.

„Nimeni nu poate explica de ce Agenția Proprietății Publice până acum nu a organizat concursul de selectare a unui director permanent”, menționează Alexandru Slusari. El precizează că sunt și alte nume interesante din clanul lui Dodon, despre care va  scrie mai târziu.

„Știu că problemele de la Calea Ferată au apărut nu de ieri. Însă după un an de administrare a acestei întreprinderii strategice cu rulaj financiar anual de peste un miliard de lei și aproape 8500 de angajați, entitatea se află în prag de faliment. Iar pandemia pare ar fi doar un paravan pentru gruparea criminală, care distruge întreprinderea respectivă. Sunt foarte multe întrebări în privința procurării combustibilului, a proceselor de achiziții, a comercializării metalelor feroase, a dării în locațiune a încaperilor CF și a politicii de cadre. O coincidență suspectă este și faptul că după schimbarea conducerii întreprinderii la Kiev a fost reluat un proces judiciar împotriva ÎS Calea Ferată, în cadrul căruia se cere încasarea de la entitatea respective a 70 mln euro, ceea ce înseamnă, de facto, că întreprinderea va deveni insolvabilă”, menționează vicepreședintele Parlamentului.

Alexandru Slusari consideră că subiectul respectiv trebuie să să fie discutat de urgență la Comisia de control al finanțelor publice și în cadrul Consiliului Suprem de Securitate. Centrul de Investigații Jurnalistice a realizat în ultimii ani câteva anchete jurnalistice despre problemele de la Calea Ferată a Moldovei.

Salarii restante și concedieri

Acuzele sunt grave și prin prisma faptului că societatea moldovenească se pregătește de concedieri iar angajații își iau salariile cu întârziere.

În următoarea lună vor avea loc concedieri la Calea Ferată din Moldova. Conducerea CFM susține că pandemia a afectat mult veniturile întreprinderii, fiind anulate toate cursele internaționale, fapt care a impus diminuarea drastică a cheltuielilor. Peste 250 de persoane care lucrează la Î.S. Calea Ferată din Moldova vor fi concediate în următoarea lună.

Federaţia Sindicală a Feroviarilor din Republica Moldova susține că despre reduceri de cadre se știa încă din toamnă și acuză statul că nu a intervenit cu un ajutor financiar. Sub protecția anonimatului, mai mulți angajați ai CFM s-au plâns la ziarul „Vocea poporului” că nu și-au ridicat salariile încă din luna octombrie. „Am un salariu puțin peste două mii de lei (n.red. – moldovenești, echivalentul a aproximativ 455 de lei românești), pe care nu l-am primit din luna octombrie. Sunt divorțat și am la întreținere doi copii, dintre care fata este în anul I la un colegiu din Capitală. Nu mă întrebați cum mă descurc, că nici eu nu știu”, spune un angajat al CFM din raionul Basarabeasca. Mai multe detalii aici. (D.C.)

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole