joi, aprilie 24, 2025

Acorduri de mediu pentru calea ferată ce traversează Carpații Orientali

Acorduri de mediu. CFR SA organizează dezbateri privind acordul de mediu necesar lucrărilor de modernizare a secțiunilor Apahida – Ilva Mică (secțiunea 1) și Pojorâta – Suceava (secțiunea 3).

În cazul secțiunii 1 lucrările vor fi efectuate pe raza județelor Bistrița Năsăud și Cluj. Informațiile privind proiectul pot fi consultate la sediile APM Bistrița, sediul și site-ul CFR, sediile primăriilor din localități pe raza lucrărilor. Observațiile se primesc la sediul APM Bistrița Năsăud.

În cazul secțiunii 3 rapoartele și studiile pot fi consultate la sediul APM Suceava sau la sediul și situl CFR SA. Dezbateri publice vor avea loc în stația CFR Câmpulung Moldovenesc pe 2 aprilie ora 13.00 și pe 3 aprilie la aceeași oră în stația Suceava. Observațiile pot fi trimise la sediul APM Suceava până pe 3 aprilie.

Contractele de proiectare ar fi deja semnate

Potrivit publicației obiectivdesuceava.ro, documentația tehnică – în măsura în care va fi aprobată cum este cazul acum la etapa acordului de mediu – va permite lansarea licitației pentru execuția lucrărilor de modernizare, linia reabilitată urmând să permită o viteză maximă de 160 km/h la trenurile de călători, respectiv 120 km/h la trenurile de marfă. De altfel, linia de tren dintre Cluj-Napoca şi Suceava prezintă uzură şi degradări accentuate, instalaţiile sunt vechi, iar clădirile şi peroanele necesită lucrări de reparaţii şi modernizare.

Deși durata de finalizare a contractului a fost de 23 de luni, contractul fiind semnat în februarie 2022, iată că a trecut o perioadă ceva mai lungă până la realizarea unei documentații pentru care să fie înaintată solicitarea de eliberarea a unui acord de mediu, dar, într-adevăr, între timp a fost semnat un acord adițional de prelungire a termenului de realizare a documentației.

Toate cele trei loturi ale liniei de tren Cluj-Napoca (Apahida) – Suceava au contracte de proiectare semnate de mai mulți ani, ultimul fiind semnat pentru lotul Pojorâta – Suceava; la acea vreme estimându-se o distanță de 85 km, ulterior potrivit documentației de la această dată fiind unele modificări operate pe sectorul de la Suceava la Păltinioasa și pe cel de la Păltinoasa la Pojorâta cu unele comprimări sau extinderi ale infrastructurii feroviare. Deși tronsonul de la Suceava la Păltinoasa a fost ultima secțiune a liniei cu o lungime de aproximativ 300 de kilometri de la Suceava la Apahida pentru care s-a semnat contractul de proiectare, acordul de mediu a fost solicitat mai devreme pentru aceasta decât pentru tronsonul Păltinoasa – Ilva Mică, la data organizării licitației de proiectare pentru modernizare avându-se în vedere distanța de circa 106 km, din care 99 km sunt de linie simplă electrificată și alți 7 km sunt de linie dublă electrificată.

 

 

 

IN THE SPOTLIGHT

Transportul feroviar prinde viteză la Oradea: Conferința de Operatorie Feroviară & Material Rulant, ediția XIX

În zilele de 21 și 22 mai 2025, Oradea va deveni centrul atenției pentru profesioniștii din domeniul feroviar, găzduind Conferința de Operatorie Feroviară &...

Ultimele Articole