vineri, iunie 28, 2024
spot_img

Acord de împrumut semnat pentru modernizarea căii ferate Bar–Vrbnica din Muntenegru

Banca Europeană de Investiții (BEI) și Guvernul Muntenegrului au semnat un acord financiar de 76,5 milioane EUR pentru reconstrucția liniei de cale ferată Bar–Podgorica–Vrbnica, care face parte din Rețeaua de transport transeuropeană extinsă (TEN-T).

Acordul a fost semnat de directorul global al BEI pentru extindere și vecinătate, Lionel Rapaille, ministrul de finanțe al Muntenegrului Novica Vuković, ministrul Transporturilor și Afacerilor Maritime din Muntenegru Filip Radulović și ambasadorul UE în Muntenegru, Oana Cristina Popa.

Acordul de credit este unul dintre numeroasele acorduri încheiate cu BEI care vizează consolidarea și îmbunătățirea infrastructurii feroviare din Muntenegru. Potrivit legii bugetare din acest an, BEI, alături de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, va finanța reconstrucția căii ferate pe tronsonul Bar–Golubovci. Acest efort de colaborare presupune o investiție totală de până la 113 milioane EUR, susținută de un grant substanțial de 112,6 milioane EUR de la Uniunea Europeană oferit prin WBIF”, a spus ministrul Finanțelor.

80 de milioane de euro este costul total al proiectului evaluat, pachetul financiar care implică un împrumut BEI de 40 de milioane de euro și două granturi în valoare totală de 35,5 milioane de euro, care vor fi canalizate prin Cadrul de investiții din Balcanii de Vest (WBIF).

Guvernul Muntenegrului contribuie cu 4,5 milioane de euro din resurse proprii. Asistența tehnică pentru pregătirea, supravegherea și implementarea proiectelor face, de asemenea, parte din acordurile semnate la Podgorica.

Ce presupune proiectul

Împrumutul va sprijini reabilitarea unui tronson de cale ferată cu o singură cale de 20 km între Lutovo și Bioče, pe linia de cale ferată Bar–Podgorica–Vrbnica de 167 km, făcând parte din coridorul orientativ Extended Orient/East Mediterranean TEN-T, extindere orientativă spre Balcanii de Vest. Proiectul presupune, de asemenea, reconstrucția a 13 poduri de oțel și 8 tuneluri (în diferite locații din țară) cu o lungime totală de aproximativ 2,6 km și modernizarea a trei ateliere și depozite de material rulant situate în Podgorica, Bar și Nikšić.

Întregul proiect va avea ca rezultat 63 km de căi ferate modernizate și 63 km de contact aerian reabilitat, precum și 3 substații de structură electrică modernizate pe întreaga linie de cale ferată și o substație de structură electrică reabilitată.

Sprijinul puternic din partea Uniunii Europene și al BEI în finanțarea îmbunătățirii infrastructurii feroviare înseamnă că Muntenegru este pe cale să creeze un sistem de transport care să fie compatibil cu sistemul de transport al Uniunii Europene și care poate continua să fie modernizat, astfel încât țara noastră să poată respectă standardele feroviare ale UE. Renovarea căilor ferate este o prioritate urgentă dacă dorim să asigurăm un nivel suficient de dezvoltare în Muntenegru și să atragem fluxuri de pasageri și mărfuri”, a spus ministrul Transporturilor.

În Muntenegru, traseul 4 Bar – Vrbnica cuprinde lucrări de reabilitare împărțite în șase tronsoane. Acestea includ reabilitarea a 114 km care acoperă tronsoanele Kolašin – Podgorica de 64 km, tronsoanele Podgorica – Virpazar de 29 km și tronsoanele Virpazar – Bar de 21 km.

Lucrările de reabilitare de-a lungul liniei au fost finalizate pe 45 km, inclusiv tronsoanele Bijelo Polje – Mojkovac de 25 km, Mojkovac – Trebaljevo de 11 km și Trebaljvo – Kolašin de 9 km.

Bar – Vrbnica este principala linie de cale ferată a rețelei feroviare din Muntenegru, care transportă aproximativ 20% din volumul de pasageri și 60% din marfă.

Linia a fost construită ca parte a coridorului feroviar către Belgrad și a fost deschisă circulației în 1976. Linia este o legătură electrificată cu o singură cale între portul Bar și granița sârbă de la Vrbnica.

IN THE SPOTLIGHT

FOTO-VIDEO. Cum se lucrează la modernizarea căii ferate Poieni-Aghireș

La o lună distanță, Asociația Pro Infrastructura a publicat o nouă filmare și un set de fotografii din care se poate vedea cum se...

Ultimele Articole