sâmbătă, septembrie 30, 2023
spot_imgspot_img

Acord de cooperare ASFR-ERA pentru Pilonul Tehnic al Pachetului IV Feroviar

Un acord de cooperare ASFR-ERA, în vederea respectării de către România a prevederilor Pilonului Tehnic al Pachetului IV Feroviar, a fost semnat marți la Lille, Franța.

Acordul a fost semnat de directorul general al Autorității de Siguranță Feroviară Română – ASFR, Petru Bogdan, și de directorul executiv al Agenției Uniunii Europene pentru Căile Ferate (ERA), Josef Doppelbauer.

”Așteptăm cu nerăbdare o cooperare excelentă, deoarece împreună suntem mai puternici, pregătiți să creăm oportunități pentru transportul feroviar”, a scris Josef Doppelbauer pe contul său de Twitter. Acordul a fost încheiat în temeiul prevederilor art. 76, alin. (1) din Regulamentul (UE) 2016/796 al Parlamentului European şi al Consiliului din 11 mai 2016 privind Agenția Uniunii Europene pentru Căile Ferate și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 881/2004.

Acord de cooperare ASFR-ERA, semnat în temeiul Regulamentului ERA

Acordul a fost semnat în baza prevederilor articolului 76 din regulamentul ERA, referitor la cooperarea cu autoritățile și organismele naționale.

Acesta prevede că Agenția și autoritățile naționale de siguranță încheie acorduri de cooperare, care pot fi acorduri specifice sau acorduri-cadru și pot implica una sau mai multe autorități naționale de siguranță. Aceste acorduri conțin o descriere specificată a atribuțiilor și condițiilor pentru prestații, stabilesc termenele care se aplică furnizării acestora și determină repartizarea taxelor plătite de solicitant între agenție și autoritățile naționale de siguranță.

Cooperarea cu ERA constituie una dintre principalele elemente ale strategiei ASFR și ale atribuțiilor conferite prin  prevederile HG nr. 309/2023, fiind argumentată de respectarea de către România a prevederilor Pilonului Tehnic al Pachetului IV Feroviar.

Ultimele Articole