Un dosar în care sunt dezvăluite achiziții penale la Regionala Cluj a Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA este dat de colo-colo, în speranța unei mușamalizări, de către actuala conducere centrală a companiei de infrastructură, în frunte cu directorul general Ion Simu-Alexandru. Acesta are o relație de camaraderie tocmai cu fostul director al regionalei Petru Ceșa, în mandatul căruia au fost săvârșite ilegalitățile și pe care de ceva vreme l-a promovat la București. Acum, Petru Ceșa este director general adjunct tehnic în centralul companiei.
Club Feroviar vă prezintă, bazată pe documente în facsimil, o succesiune halucinantă de acte ilegale săvârșite la Regionala Cluj a CNCF CFR SA.
În vreme ce viteza pe căile ferate române scade de la an la an, iar salariații companiei de infrastructură lucrează în condiții vitrege, ”gulerele albe” ale ceferiștilor, mai exact angajații plătiți din banii statului român pentru a coordona activitatea în transporturile feroviare, se ocupă de achiziții la prețuri umflate și care calcă în picioare toate legile în domeniu.
Și lucrurile nu se opresc aici. Acum, șefii de la București ai companiei de infrastructură încearcă din răsputeri să ”pună batista pe țambal” și să mușamalizeze ancheta oamenilor legii.
Achiziții penale la Regionala Cluj, dezvăluite de un fost angajat al CNCF CFR SA
Un fost angajat a CNCF CFR SA, pe care actuala conducere l-a tras pe linie moartă, în încercarea de a îngropa ancheta, s-a decis să nu lase lucrurile așa și a depus o plângere penală la Direcția Națională Anticorupție (DNA).
„Prin prezenta, vă sesizez cu privire la săvârșirea mai multor fapte de corupție în cadrul instituției, fapte prin care un grup de persoane din conducerea Companiei au încălcat legislația fiscală, cea privind gestionarea resurselor financiare ale entităților publice, legislația privind achizițiile sectoriale și codul penal în vigoare”, se arată în plângerea depusă de angajatul respectiv, a cărui identitate o vom proteja.
Bluzoanele pentru ceferiști ”au intrat la apă” și s-au transformat în tricouri de picnic
Dar să vedem, concret, ce s-a întâmplat la Regionala Cluj. În luna ianuarie 2021, ca urmare a unei petiții formulate de Vasile Rad, director regional la SRCF Cluj, a fost făcut un control tematic dispus de directorul general al CNCF CFR SA de la acea vreme, Ioan Pintea, la sucursala menționată. Și ilegalitățile au început să iasă la iveală în cazul achiziției de bluzoane pentru angajați și de podețe electroizolante.
Pentru a descrie plastic situația, a fost ca la Radio Erevan – bluzoanele au fost de fapt tricouri numai bune pentru mers la picnic, mâneca lungă a fost de fapt scurtă, materialul a fost diferit, iar în ceea ce privește podețele, nu au mai fost 77 de bucăți, ci doar 40. De precizat faptul că pentru aceste achiziții – directe, fără licitație – a fost găsită o firmă ”bună la toate”, care a livrat și tricourile, și podețele. Firma respectivă, Astanei Prodcom din Târgu Neamț, are ca obiect principal de activitate ”Fabricarea altor articole textile”, potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor.
Raport de control: ”Achiziția de tricouri <polo> a fost abuzivă”

Rapoartele întocmite cu prilejul controalelor la Regionala Cluj a CNCF CFR SA au scos la iveală nereguli grave.
„Din acele documente a reieșit în principal faptul că achiziția de tricouri <polo> a fost abuzivă, întrucât acestea erau confecționate din alt material decât trebuiau să fie bluzoanele tip CFR, că a fost efectuată conform unei proceduri de achiziție proprie care nu fusese actualizată potrivit Legii 99/2016 și a HG nr.394/2016 privind achizițiile sectoriale, menționându-se și alte deficiențe privind Referatul de necesitate și Nota de estimare a valorii achiziției, care fuseseră întocmite ulterior primirii Ofertei comunicată de producătorul ASTANEI PROD și că acestea conțineau exact datele din oferta respectivă, fară să țină cont de caracteristicile prevăzute de normele interne pentru bluzoanele CFR (adică erau din material diferit, cu tipar diferit, erau tricouri polo în loc de bluze cu mânecă lungă)”, se arată în plângerea penală depusă la DNA.
Petru Ceșa, indicat ca responsabil pentru achiziția ilegală
Iar în raportul întocmit în urma controlului se precizează clar, negru pe alb, și numele celor considerați responsabili de aceste încărcări grosolane ale legii (vezi facsimil). Printre ei se numără și fostul director regional Petru Ceșa, aspect care trebuie reținut, întrucât, așa cum vom vedea mai jos, actuala conducere centrală a companiei susține că el nu a fost deloc implicat.
Dar să revenim la controalele de la Regionala Cluj făcute anul trecut. Ulterior a fost stabilit și prejudiciul săvârșit de salariații care au luat parte la achiziția de tricouri polo și de podețe electroizolante, respectiv 100.000 de lei (fară TVA) pentru 800 de tricouri și 49.600 lei (fară TVA) pentru 40 de podețe. „Cu privire la aceste podețe arăt faptul că achiziția acestora a fost făcută clar cu fraudă la lege, întrucât Referatul de necesitate a fost făcut pentru 77 de bucăți la un preț de 480 lei/bucată fară TVA, găsit în SICAP și oferit de Consult Finance SRL, însă au fost agreate podețele oferite de aceeași firmă Astanei Prodcom de 1.240 lei/bucata fară TVA, achiziționând astfel numai 40 de bucăți, față de necesitatea de 77 de bucăți solicitata de secțiile SRCF Cluj”, se mai arată în documentul citat.
Achiziții penale la Regionala Cluj. Anchetatul se erijează în anchetator
Ancheta părea să intre pe făgașul normal, în sensul că rapoartele de control au fost urmate de depunerea unei plângeri penale împotriva presupușilor făptuitori, înregistrată că dosar penal nr.5440/P/2021 la Direcția de Politie Transporturi-Serviciul Regional PT Cluj-Napoca.
Doar că, surpriză!, firescul se oprește aici și încep acțiunile menite să ”îngroape” dosarul. Asta în contextul în care conducerea centrală a CFR SA a fost schimbată la finele anului trecut de noul (pe atunci) ministru al Transporturilor, Sorin Grindeanu, care l-a înlocuit pe Ioan Pintea cu Ion Simu-Alexandru. Iar acesta din urmă l-a numit director general adjunct pe nimeni altul decât Petru Ceșa.
Și cum contextul politic s-a schimbat, s-a trecut la măsluirea dovezilor și la intimidarea celor care au făcut rapoartele inițiale: „Pentru a atenua efectele în ce îl privește pe prietenul Ceșa Petru și pe Aron Pop, numita Stanciu Jeni, deși are calitatea de revizor general de Control Financiar de Gestiune și semnase Raportul nr.16/74.2021 în care stabilise că achizițiile erau inutile și erau prejudicii, a transmis și dispus inspectorilor CFG din cadrul Oficiului CFG Cluj (Broaina Radu și Broaina Ioan) să redacteze un raport diferit față de cel al său și de cel cu nr.15/158/2021 întocmit de echipa numită de directorul general Pintea, raport care arăta corupția sa și care nu a fost semnat de directorul Pașcu Ioan”.
Represalii la adresa celor care au dezvăluit ilegalitățile
Sunt luați în colimator și cei care au redactat raportul de control inițial, care sunt retrogradați sau mutați pe alte posturi care apoi sunt desființate. Astfel, angajați cu state vechi în CFR SA sunt forțați să plece din companie.
În paralel, conducerea CNCF CFR SA face toate demersurile pentru a ”albi” și dosarul penal de la Cluj, prin retragerea plângerii împotriva lui Petru Ceșa. Motivul retragerii plângerii este pur și simplu halucinant, și anume prin declararea faptului că în ce privește tricourile polo achiziționate de la firma Astanei Prodcom nu mai exista prejudiciu, întrucât acestea au fost date în consum, aspect ce reiese din adresa nr.15/1/1519/10.05.2022.
Astanei Prodcom, firmă privată cu profit de invidiat pe bani publici
Astanei Prodcom este firma din județul Neamț (Târgu Neamț, mai exact) care a livrat tricourile și podețele către Regionala Cluj a CNCF CFR SA.
Cum plățile către această firmă s-au făcut în 2020, am consultat bilanțul pentru acel an depus la Ministerul Finanțelor de către firma respectivă. Astfel, în 2020 firma a avut o cifră de afaceri netă de 309.032 de lei, în condițiile în care numai de la Regionala Cluj a încasat 149.600 de lei (100.000 de lei tricourile și 49.600 de lei podețele electroizolante). Rezultă că aproape jumătate din cifra de afaceri a firmei a fost realizată pe seama celor două contracte primite de la compania de stat.
Tot în 2020, Astanei Prodcom a avut un profit net de 157.850 de lei. Făcând calculul, rezultă o rată a profitului de peste 51%, la care nici măcar nu poate spera vreo firmă privată din România care nu face afaceri cu statul.
Conducerea CFR SA se încurcă în explicații

Club Feroviar a solicitat și punctul de vedere al conducerii CNCF CFR SA în toată această tărășenie cu iz penal.
„La data de 10.05.2022, Sucursala Regională CF Cluj nu a depus niciun act/înscris la Dosarul nr. 5440/P/2021. Menționăm faptul că Dosarul nr.5440/P/2021, înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecatoria Cluj, nu îl privește personal pe domnul Ceșa Petru, în prezent director general adjunct tehnic al CNCF CFR SA”, se arată în răspunsul companiei. Or, așa cum am arătat prezentând facsimilul de mai sus, Petru Ceșa era indicat ca responsabil pentru achiziția ilegală de către cei care au realizat primul Raport de control, care apoi a constituit baza pentru depunerea plângerii penale. Dacă nu s-ar fi retras plângerea penală împotriva acestuia, cum a dispărut de pe lista responsabililor?
La următoarea noastră întrebare, și anume ce consecințe va avea raportul de control menționat și dacă au fost luate măsuri și pe cale administrativă, practic ni s-a refuzat răspunsul: „Informațiile cu caracter public privind activitatea desfășurată de CNCF CFR SA se regăsesc pe site-ul companiei (www.cfr.ro), conform prevederilor Legii 544/2001, la domeniul Companie/Informații de interes public, unde este afișată inclusiv lista cuprinzând documentele de interes public, conform prevederilor Legii 544/2001, Art.5, lit. g, link: http://www.cfr.ro/files/legislatie/lista%20documente.pdf. Raportat la prevederile Legii nr. 544/2001, facem precizarea că măsurile administrative, interne, ale Sucursalei Regionale CF Cluj, adoptate în baza unor rapoarte de verificare, nu se încadrează în categoria informațiilor de interes public, conform Art.5, lit. g”.
Cu alte cuvinte, faptul că din cadrul unei companii finanțate de statul român sunt direcționate discreționar sume de bani pentru produse supraevaluate și fără niciun fel de procedură de achiziție publică nu este o informație de interes public, potrivit celor care, vremelnic, conduc compania.