spot_img
miercuri, martie 22, 2023
spot_img

Achiziție de computere la Regionala Galați a CFR Călători. Mai scumpe ca la eMag

Societatea Națională de Transport Feroviar de Călători CFR Călători SA a lansat o procedură de achiziție de computere la Regionala Galați. Valoarea estimată ridică însă semne de întrebare, deoarece este mult mai mare decât cele practicate pe piață pentru produse similare, care se vând la bucată, către persoane fizice.

În sistemul electronic de achiziții publice a fost postat marți anunțul de licitație cu titlul ”Computere personale”. Procedura este lansată de Sucursala Regională de Transport Feroviar de Călători Galaţi, str. Domnească nr. 51, iar produsele vor fi livrate la Depozitul SRTFC Galați, din str. Alexandru Davila nr.1, municipiul Galați, județul Galați.

Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este data de 15 martie 2023, ora 15:00. Oferta trebuie să fie valabilă până pe 15 iunie 2023.

Achiziție de computere la Regionala Galați. Peste 2.400 de lei bucata

Toate bune și frumoase până ajungem la preț. În anunț se precizează că valoarea totală estimată a achiziției este de 73.812,6 lei. Cum procedura vizează cumpărarea a 30 de bucăți (așa cum se precizează în Caietul de sarcini), rezultă un preț unitar de 2.460,42 lei.

Specialiștii în IT consultați de Club Feroviar au ridicat semne de întrebare asupra prețului pe care e dispus să-l dea operatorul feroviar de stat pe aceste computere.

Potrivit Caietului de sarcini, configurația minimală a acestor PC-uri este următoarea: procesor Intel i5 sau echivalent cu minimum șase nuclee și minimum 2,5 GHz frecvență, memorie instalată minimum 8 GB DDR4, hard disk de minimum 512 GB, mouse și tastatură USB fabricate sub același nume cu sistemul de calcul, sistem de operare Windows 10 PROEM.

Scump, doamnă, scump. Dincolo era mai ieftin

Or, pe piața liberă de retail sunt disponibile sisteme informatice similare la prețuri net inferioare. Unde mai pui că aceste prețuri sunt valabile pentru livrarea unui singur produs, către persoane fizice. Când însă vine vorba de o licitație organizată de o societate de stat care vizează cumpărarea a 30 de computere, prețul unitar ar trebui să scadă semnificativ. Așa sunt legile economiei – cumperi mai mult, prețul unitar scade, ca la Selgros și Metro, de exemplu.

Nu însă și în acest caz, după cum se poate observa. De exemplu, un sistem informatic cu o configurație puțin superioară celei solicitate de CFR Călători, Regionala Galați, este vândut la prețul de 1.609,08 lei, așa cum se poate vedea AICI și în captura de ecran alăturată.

Ce-i drept, sistemul nu include tastatura și mouse-ul, așa cum cere autoritatea contractantă, însă amândouă pot fi cumpărate la un preț total care nu depășește 50 de lei (link AICI). O tastatură și un mouse care sunt folosite de niște angajați feroviari de la birouri nu trebuie să fie ultimul răcnet în materie de tehnologie, ci doar să fie perfect funcționale.

Atenție! În Caietul de sarcini nu se precizează nicăieri că achiziția vizează și monitoarele aferente, care probabil vor fi cumpărate în urma unei alte licitații.

Computer cu configurație superioară, vândut ”pe persoană fizică” cu 700 de lei mai ieftin

Un alt computer, de această dată cu o configurație mult peste cea cerută de CFR Călători (memorie RAM și capacitate hard disk duble), poate fi cumpărat, tot de la eMag, cu suma de 1.736,28 lei (link AICI). Cu mai bine de 700 de lei mai puțin decât este dispus să ofere operatorul feroviar de stat pentru cumpărarea unui calculator din lotul de 30 pentru care a fost declanșată procedura de achiziție. Chiar dacă adăugăm și prețurile mouse-ului și al tastaturii.

La acestea se adaugă costurile de transport pentru livrarea produselor la Depozitul SRTFC Galați. Livrarea standard propusă de eMag și de alți retaileri din domeniu este de 20 de lei pentru fiecare produs. Evident, dacă livrarea include un număr mai mare de produse, prețul unitar al transportului va scădea în consecință.

Poate că CFR Călători așteaptă oferte de livrare a unor computere cu configurație mult superioară celei minimale precizate în Caietul de sarcini, iar achiziția va fi una cu un preț unitar corect. Dacă nu, avem o problemă.

Ultimele Articole