miercuri, noiembrie 29, 2023
spot_img

Acceptați la concursurile CFR SA: suspecții DNA da, îndreptățiții în Justiție, ba

CFR SA a găsit metoda de a scăpa de nedoriți la concursul pentru director general. Conducerea CFR SA a demarat concursul pentru selecția directorului general și a celui financiar al societății, selecția urmând să fie făcută de o firmă care este la originea unor scandaluri privind alegerea unor manageri în județul Iași. CFR SA pare mai degrabă deranjată de persoanele care își caută dreptate în justiție și mai puțin de cei suspectați de DNA, precum directorul general Ion Simu-Alexandru. Acceptați la concursurile CFR SA pot fi însă suspecții DNA.

Anunțurile de participare la concursurile de selecție a directorului general și a celui financiar interzic participarea la acestea a celor care au litigii cu societatea. Practic, dacă un angajat a dat compania CFR SA în judecată pentru a-și obține drepturile, el nu poate participa la concurs, impune documentația de selecție publicată zilele acestea pe situl CFR SA.

Cerința ridicată de CFR SA reprezintă o încălcare a drepturilor individuale, a celui de acces în Justiție și a celui ca un specialist să fie numit într-o funcție conform pregătirii sale. Interdicția de participare la concurs se aplică, indiferent de faptul că cel care candidează pe un post de management a avut câștig de cauză în instanță.

Viitorul director general: Suspect DNA da, reclamant al CFR ba

Interesant este faptul că porțile concursului sunt însă deschise celor care au calitatea de suspecți DNA. Ce se va întâmpla dacă această calitate de suspect se transformă într-o zi în cea de inculpat? Chiar și trimis în judecată, accesul inculpatului la șefia CFR SA nu e îngrădit.

Spre exemplu la începutul anului, DNA a anunțat calitatea lui Ion Simu Alexandru de suspect, potrivit următorului comunicat de presă:

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții:
SIMU-ALEXANDRU ION, director general interimar al Companiei Naționale de Căi Ferate (CNCF) CFR SA, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
– instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
– instigare la uzurparea funcției, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit”.

Acceptați la concursurile CFR SA, suspecți DNA

Odată încheiată cercetarea, actualul director general poate fi scos de sub urmărire sau poate fi trimis în judecată.

Există și alte cazuri ce pot da de gândit. În anul 2020, Nicușor Dan a fost ales primar general al Bucureștiului, deși se judeca cu Primăria Generală prin intermediul ONG-ului pe care îl conducea, respectiv Asociația Salvați Bucureștiul.

Actualul președinte al CA, Marius Chiper, a avut și el câteva procese cu CFR SA, însă acestea nu l-au împiedicat să fie selectat pentru conducerea CA CFR SA.

Deși nu are proces cu CFR Călători, Traian Preoteasa este înverșunat împotriva companiei CFR SA unde deținea funcția de consilier al directorului general Simu. El s-a suspendat din funcția de consilier pe durata mandatului său la CFR Călători, însă Simu-Alexandru i-a desfăcut contractul de muncă. Preoteasa este în proces cu CFR SA, fapt care nu a împiedicat numirea sa în CA CFR Călători.

Actuala conducere a CFR SA pare a bate însă spre Ioan Pintea, fostul director general al CFR SA. Fost director general CFR SA, el a acționat în judecată CFR SA după ce nu i s-a permis să ocupe funcția de director al regionalei Brașov. În prezent, Ioan Pintea a avut câștig de cauză la Tribunalul Brașov în primă instanță, cu drept de recurs al CFR SA în dosarul cu obiect „modificare unilaterală contract de muncă”.

Firma de un angajat care face selecția

O altă problema a acestui concurs este probitatea firmei care va face selecția. Cel puțin la Iași, unde a participat la procesul de selecție a unor manageri la companii administrate local, firma Fox Management Consultants SRL a fost acuzată de aplicarea „criteriilor de selecție și condiții de participare cu dedicație pentru anumite persoane”.

Cotidianul Buna Ziua Iași susține că în cazul selecției făcute la compania ApaVital, criteriile de selecție au fost stabilite astfel încât să vină mănușă unor angajați din cadrul companiei. La o altă companie, anume Ecosalubritate Pașcani, procedurile de selecție au fost repetate până când în final și-a depus dosarul un singur candidat care a și fost selectat director.

„Am văzut reacțiile din mass-media cu privire la procedura de selecție a echipei de conducere din cadrul societății ApaVital SA. La prima vedere, sunt condiții restrictive de participare la selecția administratorului executiv al societății ApaVital SA. Vom analiza situația în cadrul Comisiei Juridice a Consiliului Județean Iași, iar dacă este posibil, voi propune reluarea evaluărilor, cu participarea tuturor persoanelor interesate care să îndeplinească condițiile profesionale. Condițiile de participare pentru ocuparea unei astfel de funcții de conducere la o societate de natura ApaVital SA trebuie să fie exigente, dar nu restrictive. Trebuie să participe persoane atât din interior, cât și din exterior, dacă aceștia dovedesc profesional că merită acest lucru. Consider, de asemenea, că cei de la firma contractată sunt specialiști în recrutarea de personal. Însă ei trebuie să fie deschiși atât candidaților din mediul privat, precum și celor bine pregătiți, chiar dacă aceștia nu au lucrat în societatea ieșeană. În acest fel, concurența va fi una benefică”, spunea la momentul selecției de la ApaVital, Marius Ostaficiuc, președintele Comisiei Juridice din cadrul Consiliului Județean Iași.

Firma selectată și de Transporturi, cel puțin pentru CFR SA, respectiv Fox Management Consultants SRL, are un singur angajat, potrivit Ministerului de Finanțe.

Ultimele Articole