O decizie a Curții Constituționale privind agricultorii afectați de fenomene meteo nefavorabile este invocată de Guvern, printre altele, pentru a nu scuti de acciză motorina pentru locomotive. Respingerea proiectului de returnare a accizei pentru motorina folosită în transportul feroviar mai este motivată și prin faptul că nu sunt bani și că nu a fost inițiat de Sorin Grindeanu.
Pe agenda ședinței de Guvern de miercuri se află punctele de vedere cu privire la 16 inițiative legislative, printre care și cea privind scutirea de acciză la motorina pentru locomotive. Aceasta din urmă a fost inițiată de UDMR, însă avizul Executivului este unul negativ, chiar dacă oficialii de la Palatul Victoria recunosc că o măsură similară a fost în vigoare pentru transportul rutier.
Propunerea legislativă care este respinsă se referă la instituirea Programului de stimulare a transportului feroviar de călători și/sau de marfă și a fost iniţiată de deputații UDMR Benedek Zacharie (foto) și Bende Sándor. Inițiativa legislativă are ca obiect legiferarea unei scheme de ajutor de stat, administrate de Ministerul Finanțelor, constând în restituirea sumelor reprezentând accizele datorate pentru motorina utilizată de către beneficiari drept combustibil pentru materialul rulant cu propulsie diesel. Perioada de derulare a Programului ar fi urmat să fie ianuarie 2023 – 31 decembrie 2027.
Un prim motiv invocat de Executiv în punctul de vedere privind respingerea proiectului este acela că nu se poate aplica o schemă de ajutor de stat constând în restituirea sumelor reprezentând accizele datorate pentru motorina utilizată pentru transportul feroviar de călători şi/sau de marfă, deoarece România nu a transpus în legislația națională prevederile unei Directive europene care ar fi permis acest lucru (Directiva 2003/96/CE a Consiliului din 27 octombrie 2003 privind restructurarea cadrului comunitar de impozitare a produselor energetice şi a electricității).
Grindeanu trebuia să scutească de acciză motorina pentru locomotive, nu Benedek
Apoi, un alt aspect procedural invocat este că inițiativa nu îi aparține ministrului Transporturilor, vicepremierul Sorin Grindeanu.
Referitor la art. 1 alin. (2) din inițiativa legislativă, precizăm că singura autoritate abilitată să elaboreze politici în domeniul feroviar, inclusiv să elaboreze scheme de ajutor de stat în acest domeniu este Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii și, ca urmare, acesta ar fi trebuit să dețină calitatea de administrator al schemei de ajutor de stat. În acest sens, invocăm cazul schemei de ajutor de stat instituite în baza Hotărârii Guvernului nr. 537/2014 privind condițiile, procedura și termenele de restituire ca ajutor de stat a sumelor reprezentând diferența dintre nivelul standard al accizelor şi nivelul accizelor diferenţiat pentru motorina utilizată drept combustibil pentru motor, schemă de ajutor de stat închisă în prezent, în care Ministerul Finanţelor nu a deţinut calitatea de administrator, aceasta fiind atribuită Registrului Auto Român, instituție subordonată Ministerului Transporturilor și Infrastructurii”, se arată în punctul de vedere al Guvernului.
În traducere liberă, pentru transportatorii ruteri s-a putut returna acciza, dar pentru cei feroviari nu se poate. Atunci, Hotărârea a fost inițiată de ministrul Transporturilor, Dan Șova (HG a fost publicată pe 26 iunie 2014, iar Dan Șova a fost ministru până pe 24 iunie, deci el a fost inițiatorul, nu succesorul său Ioan Rus). Acum, nefiind inițiat de Sorin Grindeanu, ci de Benedek Zacharie și Bende Sándor, proiectul nu mai este luat în seamă.
Nu se dă ajutor, pentru că potențialii beneficiari au dificultăți financiare
Un alt aspect luat în calcul de Guvern este că ajutorul de stat nu va fi acordat tocmai pentru că operatorii de transport feroviar au dificultăți financiare.
”Referitor la art. 3 alin. (1) lit. c) din inițiativa legislativă, privind criteriul de eligibilitate conform căruia la data de 31 decembrie 2019 solicitanții nu trebuie să se fi aflat în dificultate în sensul art. 2 punctul 18 din Regulamentul (UE) Nr. 651/2014 al Comisiei din 17 iunie 2014 de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piața internă în aplicarea articolelor 107 și 108 din tratat, precizăm că principalii operatori de transport feroviar prezentau, la data de 31 decembrie 2019, indicii care ar putea conduce la manifestarea unor firme aflate în dificultate financiară”.
Cu alte cuvinte, nu te ajut, pentru că ai nevoie.
Nu sunt bani pentru a scuti de acciză motorina pentru locomotive
Bugetul total al schemei de ajutor de stat ar urma să fie de 657.545.500 mii lei, bani care nu există, susține Guvernul: ”Din conținutul inițiativei legislative nu rezultă, însă, din bugetul cărui ordonator principal de credite urmează a se asigura fondurile necesare acordării ajutorului de stat, sens în care apreciem că, indiferent din bugetul cărui ordonator principal de credite urmează a se acorda ajutorul de stat, aplicarea prevederilor inițiativei legislative ar putea conduce la un impact negativ asupra bugetului consolidat”.
În continuare, reprezentanții Executivului spun că au obligația de a conduce politica fiscal-bugetară în mod prudent, iar adoptarea inițiativei legislative ar influența negativ ținta de deficit bugetar pentru anul 2022, stabilitatea macroeconomică și ratingul de țară în relația cu organismele financiare internaționale.
De vină sunt agricultorii și Valer Dorneanu
Pentru a fi și mai ”convingător”, Guvernul invocă o decizie a Curții Constituționale, de pe vremea când această instituție era condusă de Valer Dorneanu. Numai că decizia cu pricina se referă la agricultură, nu la transport feroviar.
„În susţinerea celor de mai sus, învederăm cele statuate de Curtea Constituțională prin Decizia nr. 591/2020 <77. Având în vedere conţinutul normativ al art. 10 din legea supusă controlului de constituţionalitate, se deduce că ajutorul de stat pentru acordarea de despăgubiri producătorilor agricoli afectați de fenomene meteorologice nefavorabile este supus notificării Comisiei Europene. Or, în această ipoteză, având în vedere cadrul legislativ naţional şi european, este evident că notificarea Comisiei Europene cu privire la instituirea unui ajutor de stat trebuie să preceadă intrarea în vigoare a actului normativ prin care se instituie respectivul ajutor și că niciun astfel de ajutor de stat nu se poate acorda fără decizia de autorizare a Comisiei Europene>”.
Executivul pune pe tapet faptul că schema de ajutor de stat preconizată nu a fost notificată Comisiei Europene. Omite însă să precizeze că notificarea CE ar fi trebuit făcută de Guvern, nu de doi deputați, fie ei și din coaliția aflată la guvernare în acest moment.