Un accident feroviar la Belinț, între Lugoj și Timișoara Est, s-a produs în toamna anului trecut. AGIFER a investigat accidentul și a ajuns la concluzia că avarierea trenului german s-a produs din cauza unei lucrări prost făcute de subcontractantul român al subcontractantului japonez (fost francez) al constructorului spaniol.
Agenția de Investigare Feroviară Română a publicat recent Raportul de investigare privind incidentul feroviar produs la data de 17 octombrie 2024, ora 17:25, pe raza de activitate a Sucursalei Regionale C.F. Timișoara, secția de circulație Timișoara – Lugoj (linie simplă, electrificată), în halta de mișcare Belinț, prin lovirea pichetului aferent circuitului de cale 1-3Si3, aflat în gabaritul de liberă trecere CFR, de către robineții de izolare cu alimentator ai distribuitoarelor cu aer KE, ale vagoanelor din compunerea trenului de marfă nr. 48431016 (aparținând operatorului de transport feroviar Deutsche Bahn Cargo România SRL).
Să vedem mai întâi filmul evenimentelor și apoi cauza din care s-aprodus accidentul, așa cum a fost ea stabilită de investigatorii feroviari.
Trenul a plecat din Curtici spre Craiova
La data menționată, trenul de marfă, remorcat cu locomotiva LE-MA 012, având în compunere 25 de vagoane, a plecat din stația CFR Curtici cu destinația finală Craiova.
Trenul a circulat în condiții normale până la halta de mișcare Belinț, unde a fost garat la linia nr. 2 abătută. După o staționare de aproximativ 30 de minute (pentru încrucișarea cu trenul de călători nr. 9553), impiegatul de mișcare a efectuat parcurs centralizat de ieșire în direcția Hm Jabăr. În jurul orei 17:20, marfarul a fost pus în mișcare, iar după ce a depășit semnalul de ieșire Y2, la aproximativ 5 m de semnal, a lovit pichetul aferent circuitului de cale 1-3Si3 (relocat în urma lucrărilor de modernizare, derulate în Hm Belinț), aflat în gabaritul de liberă trecere, cu robineții de izolare cu alimentator ai distribuitoarelor cu aer KE de la opt vagoane.
Accident feroviar la Belinț. Mecanicul ajutor, trimis să vadă ce s-a întâmplat
După ce a parcurs aproximativ o distanță de 383 m de la plecarea din Hm Belinț, mecanicul de locomotivă a constatat că trenul merge din ce în ce mai greu, iar viteza tinde să scadă, motiv pentru care a acționat frâna automată.
A alimentat cu aer din nou trenul și a încercat să îl pună în mișcare, dar a sesizat că garnitura este frânată. Văzând această situație, mecanicul a tras din nou frâna și l-a trimis pe mecanicul ajutor să verifice ce se întâmplă. După verificarea pe teren, mecanicul ajutor a făcut fotografii, și s-a întors pe locomotivă, unde i-a spus colegului său ce a văzut. Mecanicul de locomotivă a luat legătura prin stație cu IDM de serviciu din Hm Belinț, iar în jurul orei 18:10, trenul a fost retras din linie curentă și regarat la linia nr. 2 abătută, unde fusese mai devreme. Incidentul feroviar a avut drept consecință întârzierea unui tren de călători cu 32 de minute.
Spaniolii au subcontractat către japonezi, iar aceștia către români
Acum să vedem contextul în care s-a produs acest accident feroviar la Belinț. Pe secția de circulație Timișoara-Lugoj, circulația trenurilor se face pe bază de BLA. Halta Belinț este dotată cu instalație CED-CR2, iar circulația trenurilor se face pe liniile 1 și 2, linia 3 fiind dezafectată în urma lucrărilor de modernizare care se efectuează pe secția de circulație Timișoara-Lugoj. Pe cale de consecință, părțile de instalație care intră în parcursurile pentru liniile 1 și 2 au fost menținute și relocate.
La data producerii incidentului feroviar, CNCF CFR SA și FCC Construccion aveau încheiat un contract de lucrări pentru proiectare și execuție lucrări aferente obiectivului de investiții „Modernizarea liniei feroviare Caransebeș-Timișoara-Arad”, Lotul 2, Lugoj-Timișoara Est. La rândul ei, compania spaniolă FCC Construccion, în calitate de antreprenor, avea încheiat un contract de subcontractare cu Hitachi Rail GTS Românis SRL pentru toate lucrările de semnalizare și telecomunicații aferente contractului menționat. Aceasta din urmă (companie japoneză, fostă franceză – Thales) avea încheiat un contract de subcontractare cu firma românească Deltatel SRL, care execută lucrări de construcții-montaj la instalațiile SCB/TTR-TC.
Pichet mutat în gabaritul de liberă trecere
Din măsurătorile făcute la fața locului de investigatorii feroviari, pichetul era intrat în gabaritul de liberă trecere cu aproximativ 8 mm în plan vertical, ca urmare a lucrărilor provizorii de relocare, efectuate de către subantreprenorul Deltatel SRL, pentru asigurarea frontului de lucru la lucrările de modernizare. ”Comisia de investigare apreciază că montarea în gabaritul de liberă trecere CFR a pichetului aferent circuitului de cale 1-3Si3 (de către subantreprenorul Deltatel SRL), în urma lucrărilor de relocare pentru asigurarea frontului de lucru a lucrărilor de modernizare în Hm Belinț a influențat producerea incidentului, din cauza intrării în gabarit a pichetului în plan vertical”, se arată în Raportul de investigare.
În documentul citat se menționează drept cauză directă a producerii incidentului feroviar lovirea pichetului aferent circuitului de cale 1-3Si3 aflat în gabaritul de liberă trecere, de către robineții de izolare cu alimentator ai distribuitoarelor de aer KE, ale vagoanelor din compunerea trenului. Factorul care a contribuit la producerea incidentului a fost montarea pichetului respectiv fără respectarea gabaritului de liberă trecere.
În Raport se mai menționează ca nereguli neînscrierea în Registrul din Hm Belinț, de către responsabilul SC autorizat AFER al executantului, a lucrărilor de relocare a pichetului. Cu alte cuvinte, Deltatel SRL a mutat pichetul cu pricina de la sine putere, fără să informeze pe nimeni.
În concluzie, trenul german a fost avariat de o lucrare prost făcută de subcontractantul român al subcontractantului japonez (fost francez) al constructorului spaniol.