luni, decembrie 9, 2024
spot_img

Acar beat la serviciu, depistat într-o stație de pe o secție închiriată unui gestionar privat

Un acar a fost depistat beat la intrarea în serviciu într-o stație situată pe o secție închiriată unui gestionar privat de infrastructură.

Luni seara, la ora 18:45 personalul stației Dagâța a avizat că la verificarea cu etilotestul la intrarea în serviciu a unui salariat având funcția de acar a fost depistat cu o alcoolemie de 1,10 la mie în aerul expirat. A fost avizată Poliția TF Nicolina, se arată într-o informare din sistem intrată în posesia Club Feroviar. Din motive evidente, nu îi vom da numele salariatului în cauză.

Stația Dagâța se află pe secția de circulație 605 Roman-Buhăiești, care este închiriată încă din anul 2010 gestionarului privat de infrastructură RC-CF Trans Brașov. Acest acar beat la serviciu este angajatul RC-CF Trans. Pe această secție, cu o lungime de 71 km, circulă zilnic trei perechi de trenuri ale operatorului privat Regio Călători (fostul Regiotrans), care are același acționariat ca RC-CF Trans.

Lege promulgată de Iohannis: până la 10 ani de închisoare pentru angajații feroviari beți sau drogați

Incidentul s-a produs chiar în ziua în care președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat legea care prevede închisoare pentru ceferiștii beți sau drogați, precum și pentru cei care refuză prelevarea de probe biologice, așa cum a scris Club Feroviar.

Actul normativ are ca obiect de reglementare completarea art. 331 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal, în sensul incriminării refuzului ori sustragerii angajaţilor cu atribuţii privind siguranţa circulaţiei mijloacelor de transport, intervenţie sau manevră pe calea ferată de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei unor substanţe psihoactive.

”Art. 331. Părăsirea postului şi prezenţa la serviciu sub influenţa alcoolului ori a altor substanţe sau refuzul ori sustragerea de la prelevarea de mostre biologice.

(1) Părăsirea postului, în orice mod şi sub orice formă, de angajaţii cu atribuţii privind siguranţa circulaţiei mijloacelor de transport, intervenţie sau manevră pe calea ferată, dacă prin aceasta se pune în pericol siguranţa circulaţiei acestor mijloace, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează îndeplinirea îndatoririlor de serviciu de către un angajat având atribuţii privind siguranţa circulaţiei mijloacelor de transport, intervenţie sau manevră pe calea ferată, care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge ori se află sub influenţa unor substanţe psihoactive.

(3) Refuzul ori sustragerea angajaţilor cu atribuţii privind siguranţa circulaţiei mijloacelor de transport, intervenţie sau manevră pe calea ferată de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei unor substanţe psihoactive se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

(4) Când faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) au avut ca urmare un accident de cale ferată, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi”, se arată în Lege.

IN THE SPOTLIGHT

FOTO. Galele Feroviare 2024, eveniment in memoriam Octavian Udriște. LISTA premiilor

La București au avut loc miercuri seara Galele Feroviare 2024, eveniment desfășurat in memoriam Octavian Udriște, președintele onorific al Club Feroviar, care ne-a părăsit...

Ultimele Articole