luni, februarie 19, 2024
spot_img

ABB va livra sistemul complet de tracțiune pentru modernizarea locomotivelor CFR Călători

Compania elvețiană ABB va livra sistemul complet de tracțiune pentru modernizarea locomotivelor CFR Călători în cadrul contractului încheiat de operatorul feroviar de stat cu Reloc Craiova.

Noile transformatoare, convertizoare și motoare electrice furnizate de ABB vor ajuta locomotivele să atingă viteze maxime de 160 km/oră, față de cele actuale, de 120 km/oră, se precizează într-un comunicat postat luni pe site-ul ABB.

Compania cu sediul central la Zurich a obținut o comandă semnificativă pentru livrarea sistemului complet de tracțiune pentru modernizarea a 19 locomotive de 5100 kilowați (kW) operate de CFR Călători. ABB va furniza echipamentele de tracțiune – transformatoare, convertizoare și motoare electrice – în parteneriat cu Reloc, o companie  locală specializată în revizia și modernizarea locomotivelor care operează în România și în regiunea Balcanilor. Comanda a fost înregistrată pe trimestrul patru din 2023.

Proiectul va contribui la atingerea unor niveluri înalte de eficiență energetică și fiabilitate pentru locomotivele din România, în scopul alinierii acestora la standardele europene de transport pasageri. Acest lucru reprezintă o problemă critică, deoarece infrastructura de transport public îmbătrânită a țării limitează în prezent viteza de circulație a trenurilor de pasageri la o viteză medie de doar 40 km/oră, se arată în comunicat. Având în vedere situația urgentă, proiectul de modernizare a locomotivelor este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României, susținut de UE.Modernizarea locomotivelor CFR Călători va reduce consumul de energie

Se așteaptă ca sistemul de tracțiune de ultimă generație de care vor beneficia cele 19 locomotive LE 5100 kW de tip Co’Co’ să aducă economii semnificative de energie și costuri reduse de mentenanță, crescând totodată puterea de tracțiune a acestora până la 6 MW. Utilizarea convertizoarelor moderne de tracțiune cu IGBT-uri, a transformatoarelor de tracțiune și motoarelor de tracțiune asincrone (AC) va permite îmbunătățiri ale eficienței generale a sistemului de propulsie al locomotivei cu 5% în comparație cu vechiul sistem de tracțiune cu redresoare tiristorizate și motoare în curent continuu (CC). În plus, se vor realiza economii de energie de 15% prin recuperarea energiei în timpul frânării.

”Livrarea la timp și soluțiile eficiente din punct de vedere energetic reprezintă elemente esențiale pentru acest proiect. Capacitatea de a respecta termenele scurte de livrare, combinată cu expertiza ABB de a oferi îmbunătățiri semnificative ale eficienței, precum și competența sistemului de propulsie au făcut ca ABB să fie partenerul potrivit pentru asigurarea succesului în acest proiect”, a declarat George-Călin Grațian, directorul general al Reloc.

”Suntem încântați de colaborarea cu Reloc în cadrul acestui proiect critic de modernizare, care va permite trenurilor de pasageri CFR să circule cu 160 km/oră față de viteza actuală de 120 km/oră. Creșterea fiabilității locomotivelor CFR va reprezenta cheia acestui succes, deoarece se așteaptă ca fiecare locomotivă să parcurgă aproximativ 278.000 de km pe an. Astfel, ABB demonstrează capabilitatea sa de a crea valoare prin furnizarea de sisteme de tracțiune complete, pe deplin testate în condiții dure”, a declarat Roger Affolter, șeful Departamentului de Retrofit, ABB Traction.

Fiecare dintre locomotivele CFR de 5100 kW va fi modernizată prin echiparea cu un transformator de tracțiune, două convertizoare de tracțiune de tip CC 1500 MS și șase motoare de tracțiune de tipul AMX 500.

CFR Călători a semnat luna trecută mai multe contracte de prestări servicii, ca parte a unui proiect din PNRR care prevede, printre altele, modernizarea a 55 de locomotive, dar și a 139 de vagoane de călători. Materialul rulant va fi modernizat la Atelierele CFR Grivița, Electroputere VFU Pașcani, Remarul 16 Februarie Cluj, Reloc Craiova, Softronic Craiova și SCRL Brașov.

Ultimele Articole