miercuri, septembrie 27, 2023
spot_imgspot_img

A fost semnat MoU pentru tunelul feroviar Helsinki – Tallinn

talsinki_492x240Pe 5 ianuarie 2016, autoritatile din Helsinki, Tallinn, Ministerul Transporturilor din Finlanda si Ministerul Afacerilor din Finlanda au semnat un Memorandum de Intelegere pentru proiectul tunelului feroviar ce leaga cele doua capitale.
Partile implicate in semnarea MoU vor identifica preconditiile economice pentru constructia si operarea tunelului, precum si pentru impactul socio-economic. Conform studiului de prefezablitate publicat de autoritatile regionale si locale, calculele indica viabilitatea investitiei privind costructia acestui tunel.
Prin semnarea documentului, partenerii vor forma o initiativa denumita „Finnish-Estonian Transport Link Initiative”, fiind deschisa tuturor celor ce sunt interesati sa se alature proiectelor de transport intre cele doua tari.
Studiul de prefezabilitate a tunelului feroviar Helsinki–Tallinn recomanda constructia tunelului cu doua tunele separate, cu ecartament European, permitand trenurilor sa circule cu viteze de 250 km/h, reducand astfel timpul de calatorie la doar 30 minute. Costul proiectului este estimate intre 9 si 13 mld euro, din care, 40-45% ar fi finantat de UE si autoritatile nationale.
Lucrarile de constructive ar putea fi demarcate in 2025-2030 si ar urma sa fie finalizate in 8-10 ani.

Ultimele Articole