A fost prezentat proiectul trenului pe baza de hidrogen pentru Marea Britanie

8 ianuarie 2019

Alstom si Eversholt Rail au prezentat proiectul noului tren pe baza de hidrogen pentru piata din Marea Britanie, denumit Breeze. Trenul va fi o conversie a trenurilor existente Clasa 321, o reinterpretare a unuia dintre cele mai fiabile trenuri britanice pentru a crea un tren care sa raspunda cerintelor actuale. Aceste vehicule ar putea circula in Marea Britanie chiar din 2022 fara sa elibereze emisii poluante, ci doar apa.
Conversia materialului rulant va fi realizata de Alstom, in parteneriat cu Eversholt Rail. Centrul Alstom din Widnes va realiza conversia trenurilor Breeze, generand locuri de munca calitative in acest sector emergent.
Vehiculele Clasa 321 se potrivesc perfect pentru conversia in trenuri pe baza de hidrogen datorita caracteristicilor, dimensiunii parcului de material rulant si disponibilitatii.
Cele doua companii colaboreaza cu reprezentanti ai industriei de specialitate pentru a dezvolta studii de caz si pentru a evalua planuri detaliate de introducere a acestor trenuri moderne si a infrastructurii de alimentare cu energie. De asemenea, Alstom si Eversholt Rail au confirmat finalizarea planului lor initial si complex de constructie a trenurilor si faptul ca a fost finalizat conceptul de design al trenului. Solutia tehnica inovatoare definita este prima solutie care permite unui tren pe baza de hidrogen sa se adapteze la gabaritul de incarcare britanic standard, in acelasi timp generand si mai mult spatiu pentru pasageri decat trenurile pe care intentioneaza sa le inlocuiasca.
„Tehnologia trenului pe baza de hidrogen este o inovatie extraordinara care are potential sa transforme calatoria pe calea ferata intr-una mai curata si mai verde prin reducerea emisiilor de dioxid de carbon. Alaturi de industrie, dorim sa stabilim felul in care trenurile cu hidrogen pot juca un rol important in viitor, oferind servicii mai bune pe rutele rurale si interurbane”, a declarat parlamentarul Andrew Jones, reprezentant al Ministerului Transportului Feroviar din Marea Britanie.
„Trenul Breeze va fi un tren cu emisii 0 pentru Marea Britanie cu aspect modern, elegant. Calea ferata trebuie sa reduca emisiile poluante, iar Guvernul a stabilit un obiectiv corect in acest sens, acela de eliminare a materialului rulant diesel pana in 2040. Trenurile pe baza de hidrogen ofera solutia ideala pentru rutele care, cel mai probabil, nu vor beneficia de electrificare. Solutia noastra inovatoare permite incadrarea in gabaritul de incarcare britanic, ceea ce inseamna ca vor putea circula in curand pe reteaua de cale ferata din Marea Britanie”, a declarat Nick Crossfield, Director Executiv Alstom pentru Marea Britanie si Irlanda.