A fost lansata procedura de achizitie pentru trenurile HS2

HS2HS2 Ltd a lansat licitatia pentru contractul in valoare de 2,75 miliarde de lire (3,27 miliarde de euro) privind proiectarea, constructia si intretinerea urmatoarei generatii de trenuri de mare viteza din Marea Britanie.
Castigatorul licitatiei va colabora cu High Speed Two (HS2) Ltd pentru dezvoltarea a 60 de trenuri care vor transporta calatorii in tara pe noua retea feroviara de mare viteza.
Contractul pentru furnizarea flotei initiale de vehicule va fi acordat sub forma unui singur pachet. Invitatiile de participare la licitatie vor fi transmise ofertantilor precalificati in primavara anului 2018, iar acordarea contractului este asteptata la sfarsitul lui 2019. Contractele viitoare vor adauga mai multe vehicule acestei flote avand ca scop furnizarea trenurilor necesare pentru a doua faza a proiectului din 2033.
Compania castigatoare va intretine flota in depoul de material rulant care va fi construit in Washwood Heath, Birmingham. Depoul va adaposti si Centrul de Control al Retelei HS2, generand impreuna sute de locuri de munca specializate.
Incepand cu 2023, trenurile vor aduce beneficii transportului feroviar de mare viteza, nu numai retelei centrale dintre Londra si West Midlands, dar si mai departe catre Manchester, Glasgow, Liverpool, Preston si Wigan.
„Cu siguranta, dorim ca trenurile sa fie confortabile, fiabile si sa ofere o experienta placuta, indeplinind cele mai inalte standarde internationale de calatorie, reducere a zgomotului si impactului asupra mediului. Insa companiile interesate sa liciteze in cadrul acestui contract trebuie sa depaseasca limitele. Dorim sa vedem inovare, creativitate si ambitie. Constructia acestor trenuri va lasa o mostenire acestei tari, va dezvolta competentele, va genera locuri de munca si va consolida lantul de furnizare”, a declarat Secretarul de Transport britanic, Chris Grayling.