A fost lansat Mecanismul de Finantare Mixta CEF pentru Transport

Comisia Europeana si Banca Europeana de Investitii au lansat, in cadrul zilelor TEN-T 2019, noul Mecanism de Finantare Mixta CEF pentru Transport cu un buget initial de 200 de milioane de euro.
Acest mecanism va finanta investitiile in Sistemul European de Management al Traficului (ERTMS) si in infrastructura pentru Combustibili Alternativi, cu ajutorul fondurilor BEI, al bancilor de investitii nationale si al sectorului privat.
Pentru a incuraja implementarea proiectelor mature, CE stabileste pentru prima data un „Mecanism” care sa permita aplicarea pentru sustinere financiara intr-o forma continua pana in martie 2021. Mecanismul de Finantare Mixta CEF pentru Transport serveste ca pilot pentru urmatoarea perioada financiara.
„In prezent, investim 200 de milioane de euro in dezvoltarea combustibililor alternativi, precum si in accelerarea implementarii ERTMS care este baza digitalizarii sectorului feroviar. Prin natura sa inovatoare, nu am nicio indoiala ca Mecanismul va facilita investitia si va contribui la modernizarea si cresterea eficientei transportului european”, a declarat Comisarul European pentru Transport, Violeta Bulc.
Aceste actiuni sunt in conformitate cu obiectivele legislative cheie privind decarbonizarea si digitalizarea transportului european, dar si cu mobilitatea inteligenta, durabila, incluziva si sigura.
Retelele transeuropene si cooperarea transfrontaliera sunt vitale pentru functionarea Pietei Unice. Operatorii privati si autoritatile nationale nu au suficiente stimulente pentru a investi in proiectele de infrastructura fara interventia UE. Combinarea granturilor UE cu finantarea acordata de bancile publice si de sectorul privat („finantare mixta”) permite mobilizarea resurselor pentru a sustine obiectivele legislative cheie ale UE. Noul Mecanism de Finantare Mixta CEF pentru Transport stabileste un cadru clar pentru realizarea acestor operatiuni.
„Asteptam cu nerabdare continuarea colaborarii noastre cu Comisia Europeana ca potential partener de implementare a Mecanismului. Pe masura ce ne indreptam catre urmatoarea perioada de finantare, aceasta initiativa pilot devine un instrument util pentru realizarea unei propuneri de finantare mixta de succes care sa vina in completarea instrumentelor financiare CEF si EFSI, dar si sa deblocheze alte investitii in domenii precum vehiculele care utilizeaza combustibili alternativi, infrastructura si ERTMS”, a declarat Vazil Hudak, Vicepresedintele BEI responsabil pentru transport.