spot_img
luni, noiembrie 28, 2022
spot_img

A fost demarata construirea liniei de mare viteza Ankara-Sivas

Proiectul se ridica la un cost de peste doua miliarde de dolari

Turcia a inceput construirea noii linii de mare viteza care va face legatura intre capitala Ankara si orasul Sivas, din Anatolia Centrala.  Lucrarile au fost demarate pe ruta Yerköy (situat in regiunea Yozgat) – Sivas si se construieste pe o sectiune de 62 kilometri.

Linia Ankara-Sivas, in lungime de 405 kilometri, va traversa provinciile Kırıkkale si Yozgat, ambele facand parte din Anatolia Centrala. Compania de Cai Ferate din Turcia (TCDD) spune ca dupa finalizarea lucrarilor timpul de calatorie intre Ankara si Sivas se va reduce de la 12 ore, in prezent, la doar doua ore.

Intregul proiect, care include si construirea a 49 de tuneluri feroviare, este estimat la un cost de noua miliarde lire turcesti (2,26 miliarde de dolari).

„Toate lucrarile vor fi finalizate in termen de un an. In plus, pasagerii vor putea calatori de la Istanbul la Sivas in cinci ore si jumatate”, a precizat ministrul Transporturilor, Ahmet Arslan.

Odata ce va fi finalizata, linia Ankara-Sivas va fi a doua ca lungime de pe teritoriul turc, dupa linia de mare viteza Istanbul-Ankara, aceasta fiind in lungime de 533 de kilometri.

„In plus, orasele Konya, Izmir si Bursa vor beneficia de conexiune la reteaua de mare viteza. Dupa orasele Sivas si Erzincan, ruta catre Kars va fi de asemenea conectata la reteaua de mare viteza. Credem ca Sivas va deveni un hub important pentru transportul de mare viteza. Sivas va fi astfel conectat cu toate rutele de transport feroviar catre est si vest”, a punctat İsa Apaydın, director general al Cailor Ferate din Turcia (TCDD).

Deocamdata, operationala este doar ruta Istanbul-Ankara. Odata ce va fi finalizata si sectiunea feroviara catre Haydarpaşa, pasagerii care doresc sa plece din Sivas vor ajunge cu usurinta la Istanbul si, asa cum a precizat si ministrul turc al Transporturilor, calatoria va fi efectuata in cinci ore si jumatate.

In cele din urma, linia de mare viteza Ankara-Sivas va fi conectata la coridorul Baku-Tbilisi-Kars, recent inaugurat. Acesta este o parte importanta a Coridorului Mijlociu din ruta One Belt, One Road, initiativa lansata de catre China pentru facilitarea transportului de marfa catre si dinspre Europa.

In prezent Turcia beneficiaza de o retea de mare viteza in lungime de 1.213 kilometri si lucrarile continua catre Ankara, Kırıkkale, Yozgat, Sivas, Bursa, Konya, Karaman si Erzincan.

Ultimele Articole