spot_img
miercuri, august 10, 2022
spot_img

A fost acordata finantarea europeana pentru proiectul Divača-Koper

Directorul INEA, Dirk Beckers, a semnat acordul de finantare a proiectului de cale ferata Divača-Koper. Acordul in valoare de 109 de milioane de euro pentru proiectul de cale ferata Divača-Koper a fost acordat in cadrul cererii de propuneri 2017 CEF Transport Blending si va sustine constructia unei a doua linii pe aceeasi ruta. Acordul de finantare a fost anuntat la sfarsitul lui 2017, iar investitia va mobiliza in total 436,1 milioane de euro sub forma de cofinantare publica si privata, estimeaza CE. Beneficiind de sustinerea Ministrului Infrastructurii, compania responsabila cu realizarea proiectului, 2TDK, a inaintat in iulie 2017 cererea pentru o cofinantare europeana de 165,54 milioane de euro. Valoarea totala a lucrarilor declarate se ridica la 545,13 milioane de euro, iar valoarea cofinantarii licitatiei reprezinta 30% din costurile eligibile.
Proiectul ar trebui finalizat pana la sfarsitul lui 2023.
In prezent, linia de cale ferata simpla Divača-Koper, apartinand coridoarelor Mediteranean si Baltic-Adriatic, de pe reteaua centrala, este foarte aglomerata, ceea ce impiedica accesul marfurilor catre portul Koper. Proiectul prevede constructia unei a doua linii si a sapte tuneluri, elemente cheie de infrastructura a celei de-a doua linii a rutei. Lucrarile vor spori capacitatea, siguranta si fiabilitatea liniei de cale ferata si vor creste viteza de calatorie.
Dupa finalizarea proiectului, distanta de calatorie dintre cele doua orase va fi redusa de la 44,3 km la 27 km, iar viteza de calatorie va creste de la 75 km/h pana la 160 km/h pentru trenurile de calatori si pana la 100 km/h pentru trenurile de marfuri. Acest lucru va reduce considerabil timpul de calatorie de la 43-48 de minute la 15-21 de minute. Constructia celei de-a doua linii va creste semnificativ capacitatea liniei de cale ferata Divača-Koper de la 90 la aprox. 220 de trenuri pe zi.

Ultimele Articole