A fost acordat contractul pentru semnalizarea retelei Grand Paris Express

Société du Grand Paris (SGP) a acordat consortiului format din companiile Siemens Mobility si Thales contractul pentru livrarea sistemului de Control Automat al Trenurilor si Centrelor de Control al Operarii pentru noile linii 15, 16 si 17 ale Grand Paris Express.
Contractul cu o durata de 20 de ani implica dotarea a 159 de trenuri care vor deservi un total de 125 de km de linii noi. De asemenea, contractul mai include si servicii de intretinere pentru 30 de ani.
In cadrul contractului, Siemens Mobility va proiecta si va implementa cea mai noua generatie a tehnologiei sale complet automate CBTC care va genera integrarea intregului sistem de transport. Thales va proiecta si va implementa Centrele de Control al Operarii (supravegherea centralizata a traficului trenurilor, sistemele de alimentare cu energie, echipamentul auxiliar si sistemele de informare digitale), dar si echipamentul de la nivelul sinei si o retea de comunicare in siguranta.
Cele trei linii noi insumeaza 125 de km de linii si 50 de statii care vor fi finalizate pana in 2030. Contractul include 12 faze de constructie si dare in exploatare. Prima dintre acestea va fi finalizata in 2024, iar celelalte pana in 2030.
In 2030, Linia 15, cu 75 de km de linie si 36 de statii noi, va permite pasagerilor sa ajunga in Saint-Denis, in nord, si in Villejuif, in sud, trecand prin Nanterre/La Défense, in vest, sau prin Rosny si Champigny in est.
Cu 50 de km de linie si 14 statii noi, liniile 16 si 17 vor permite pasagerilor sa circule din Saint-Denis/Pleyel prin est catre Noisy-Champs sau in nord pana la aeroportului Roissy ˗˗ Charles de Gaulle, ocolind partea sudica a Parisului.
Reteaua Grand Paris Express prevede constructia unui sistem de transport cu patru noi linii de metrou automate in jurul Parisului (15, 16, 17 si 18), dar si extensia si modernizarea liniei 14 catre nordul si sudul Parisului catre aeroportul Orly. Reteaua Grand Paris Express va fi conectata la reteaua de transport de calatori existenta.
Reamintim ca pe 20 septembrie, Société du Grand Paris a selectat compania Alstom pentru livrarea a 1.000 de vagoane sau 183 de trenuri pentru liniile de metrou 15, 16 si 17 ale retelei Grand Paris Express. Valoarea totala a contractului este de 1,3 miliarde de euro.
In octombrie, Banca Europeana de Investitii si Société du Grand Paris au semnat un acord pentru un imprumut de 500 de milioane de euro pentru Linia 15 Sud a Grand Paris Express.