joi, septembrie 28, 2023
spot_imgspot_img

A doua rectificare bugetară din 2022. Se taie bani de la Ministerul Transporturilor

Guvernul se pregătește să aprobe a doua rectificare bugetară din 2022, prin care se vor tăia bani de la Ministerul Transporturilor.

Potrivit proiectului de Ordonanţă de urgenţă cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2022, postat pe site-ul Ministerului Finanțelor, de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii se taie suma de 514,8 milioane de lei.

„Se propune asigurarea de sume suplimentare pentru cheltuieli de personal (+0,8 milioane lei) și pentru proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020 (+1.000,0 milioane lei). Având în vedere execuția cheltuielilor bugetare, s-au identificat economii în principal la bunuri și servicii (-3,0 milioane lei), transferuri între unități ale administrației publice (-100,0 milioane lei), alte transferuri (-7,8 milioane lei), proiecte cu finanțare din sumele reprezentând asistența financiară nerambursabilă aferentă PNRR (-914,8 milioane lei), proiecte cu finanțare din sumele aferente componentei de împrumut a PNRR (-475,4 milioane lei), participarea la capitalul social al operatorilor economici aflați sub autoritatea ministerului (-0,5 milioane lei), precum și la ratele aferente creditelor externe (-14,1 milioane lei)”, se arată în proiect.

Nici în proiectul de act normativ, nici în Nota de fundamentare și nici în anexe nu se precizează despre care operatori economici din subordinea ministerului este vorba în privința tăierii sumei de 500.000 de lei menționată. Cât despre banii din PNRR, se vede treaba că alocarea pentru acest an a fost mult prea optimistă, ei neputând fi cheltuiți integral, pentru că nu s-au executat lucrări la nivelul prognozat.

Prima rectificare bugetară din 2022 a venit cu bani în plus la CFR Călători

Proiectul privind prima rectificare bugetară din acest an a fost adoptat în ședința de Guvern din data de 18 august, iar Ministerul Transporturilor a primit în plus două miliarde de lei, după cum a scris la vremea respectivă Club Feroviar.

Un important beneficiar al rectificării bugetare a fost atunci Societatea Națională de Transport Feroviar de Călători CFR Călători SA. Astfel, capitalul social al operatorului feroviar de stat a fost majorat cu suma de 260 de milioane de lei. Banii urmau să fie folosiți astfel: suma de 208 milioane de lei pentru plata tarifului de utilizare a infrastructurii către Compania Națională de Căi Ferate CFR SA; suma de 52 de milioane de lei pentru plățile restante ale societății.

Ultimele Articole