spot_img
marți, octombrie 4, 2022
spot_img

745 de milioane de euro pentru doua gari din Polonia

Administratorul infrastructurii feroviare din Polonia PKP PLK si Centrul pentru Proiecte de Transport al UE au semnat un contract de finantare in valoare de 745 de milioane de euro (3,2 miliarde de zloti) in cadrul Programului Operational Infrastructura si Mediu 2014-2020 pentru reconstructia garilor Rzeszów Główny si Węglówka aflate pe sectiunea de cale ferata Chorzów Batory – Tarnowskie Góry – Karsznice – Inowrocław – Bydgoszcz – Maksymilianowo, parte a liniei C-E 65.
„Acordurile de cofinantare sunt importante pentru cresterea confortului si eficienta transportului de marfa. Reconstructia statiei Rzeszów, care beneficiaza de o finantare UE in valoare de 166 de milioane de zloti (38,6 milioane de euro) va asigura standarde ridicate de calitate pentru toti calatorii, o atentie sporita acordandu-se nevoilor persoanelor cu mobilitate redusa. Cofinantarea de peste 3 miliarde de zloti (698 milioane de euro) pentru modernizarea „Węglówka”, o linie care leaga Silezia de porturi (Porturile Tri-City: Gdansk, Gdynia si Sopot) va permite cresterea transportului feroviar de marfa, principalul obiectiv al companiei in aceasta perioada financiara”, a declarat Presedintele Consiliului Administrativ al PKP PLK, Ireneusz Merchel.
In cadrul proiectului, PKP PLK va reconstrui gara Rzeszów care va fi dotata cu peroane, lifturi si sisteme de informare a pasagerilor moderne si functionale, un pasaj subteran, dar si facilitati pentru persoanele cu mobilitate redusa. De asemenea, se afla in desfasurare lucrarile la noua halta Rzeszów Vest in zona viaductului peste Aleje Wyzwolenia si lucrarile de reconstructie a patru viaducte in Rzeszów.
Conform estimarilor, investitiile vor fi finalizate in prima jumatate a anului 2021.
Pe Linia Coal-Trunk (magistrala Węglowa), PKP PLK va moderniza peste 200 de km de linie inclusiv macazuri si reteaua de tractiune. Viteza trenurilor de pasageri va creste la 140 km/h, iar cea a trenurilor de marfa la 120 km/h, imbunatatind transportul de marfuri din Silezia catre porturile Gdańsk si Gdynia. Patru centre de control noi vor fi construite la Węglówka, iar toate aparatele de cale si trecerile la nivel vor fi modernizate pentru a optimiza nivelul de siguranta al traficului. Linia Coal Trunk este si ea importanta pentru traficul de pasageri. In urma investitiilor, 19 statii si halte vor fi reconstruite si vor fi construite doua halte noi in Chorzów si Bytom.
Sectiunea modernizata a liniei feroviare Nr. 131 Chorzów Batory – Tarnowskie Góry va deveni un element important al legaturii Katowice cu aeroportul Pyrzowice (aflat la 25 km nord de capitala regionala Katowice).

Ultimele Articole