joi, aprilie 24, 2025

74 de secții CFR neinteroperabile scoase la licitație pentru închiriere. Surprizele din listă

Nu mai puțin de 74 de secții CFR neinteroperabile, cu o lungime de peste 2.000 km, sunt scoase la licitație, în vederea închirierii, la Bursa Română de Mărfuri. Pe listă se află atât secții care sunt închiriate de ani buni (unele chiar de decenii) către gestionari privați de infrastructură, cât și secții operate de CFR Călători ori altele pe care nu se mai circulă de mult timp.

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a scos la licitație la Bursa Română de Mărfuri 74 de secții CFR neinteroperabile, pe pe raza a șapte regionale (toate, cu excepția SRCF Constanța). Lungimea totală a acestor secții este de 2.009,754 km, iar lista completă o puteți consulta în fișierul alăturat.

Lista sectii, pret pornire si garantii de participare_bursiere

Contracte pe patru ani

Concret, prin procedura de la BRM, administratorul infrastructurii feroviare din România oferă preluarea prin închiriere a secţiilor de circulatie neinteroperabile, individual sau grupate, în scopul realizării activităţilor de gestionare a infrastructurii feroviare neinteroperabile şi asigurării serviciilor de transport feroviar public de călători şi/sau de marfă. Durata contractului de închiriere este de patru ani. Se pot depune oferte pentru una sau mai multe grupe de secţii de circulaţie. Documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea ofertei se poate ridica de la sediul Bursei Române de Mărfuri, contra sumei de 300 de lei, la care se adaugă TVA.

Data limită de depunere a ofertelor şi a documentelor însotitoare este 25 aprilie 2025, ora 10.00. Data previzionată pentru începerea licitaţiei electronice va fi comunicată ulterior tuturor ofertanţilor calificaţi în această fază, prin intermediul unei invitaţii.



Cinci secții CFR neinteroperabile scoase la licitație de SRCF București

Să le luăm pe rând. La Regionala București sunt scoase la închiriere cinci secții, majoritatea închiriate deja de ani buni către Transferoviar Infrastructură Neinteroperabilă, cum ar fi Aninoasa-Pietroșița sau Buda-Slănic. Pe aceste secții circulă doar trenurile Transferoviar Călători.

În schimb, pe secția I.L. Caragiale-Diţeşti-Gura Palăngii, cu o lungime de 16,584 km, nu mai circulă trenuri de călători de ani buni.



Linii pe care nu se mai circulă de ani buni, licitate de Regionala Craiova

Pe lista SRCF Craiova regăsim secții de circulație pe care trenurile de călători nu au mai trecut de mulți ani, cum ar fi Roșiori Nord-Turnu Măgurele (secția 108) sau Alexandria-Zimnicea (secția 109).

Cât privește secția 110, Caracal Grupa Tehnică-Corabia, scoasă și ea la închiriere, pe aici circulă zilnic doar două perechi de trenuri ale CFR Călători, curse asigurate cu automotor Malaxa. Singura rațiune pentru care linia nu a fost închisă până acum este că pe traseu se află Deveselu, unde este scutul antirachetă al NATO.



CFR Călători vrea să se retragă de pe Oravița-Anina

Cea mai lungă listă de secții CFR neinteroperabile scoase la închiriere este cea a SRCF Timișoara – 24 de secții.

Aici avem mai multe situații. Prima este cea a unor secții închiriate deja de ani buni către gestionari privați, cum este cazul liniilor Ronaț Triaj-Lovrin-Sânnicolau Mare sau Jimbolia-Lovrin. Acestea sunt închiriate către RC-CF Trans Brașov și pe ele circulă doar trenurile Regio Călători.

Pe de altă parte, este scoasă la închiriere și o linie turistică operată acum de CFR Călători, și anume Oravița-Anina, Semmeringul Bănățean. Directorul general al CFR Călători, Traian Preoteasa, a vrut să limiteze circulația trenurilor sale doar la zilele de weekend, după cum am scris recent, și doar intervenția autorităților locale la ministrul Sorin Grindeanu a salvat-o. Pe lista de linii scoase la închiriere se află și Berzovia-Oravița. Reluarea circulației pe aici (întreruptă de ani buni) ar lega din nou traseul turistic Oravița-Anina de restul rețelei feroviare românești. Acum, dacă vrei să mergi cu trenul turistic nu poți ajunge la punctul de plecare decât pe cale rutieră. În fine, lista mai este completată și de alte secții pe care nu se mai circulă, cum ar fi Caransebeș-Bouțari.

O linie pe care Grindeanu voia s-o facă șosea, scoasă la închiriere de SRCF Cluj

La rândul ei, și SRCF Cluj are o ofertă de secții pe care trenurile nu au mai trecut de ani buni. Surpriza este scoaterea la închiriere a liniei Ilva-Mică-Rodna Veche, cu o lungime de 20,737 km.

Pe 1 august 2017, linia a fost redeschisă, prin înlocuirea a 900 de traverse, de ministrul Transporturilor de la vremea respectivă, Răzvan Cuc, după ce ea fusese abandonată de un operator feroviar privat (Via Terra). Trenurile CFR Călători nu au circulat însă decât câteva luni pe relația Ilva Mică-Rodna Veche. Pe 17 octombrie 2017, Răzvan Cuc părăsea cabinetul ministerial din Palatul CFR, iar de la 1 ianuarie 2018 circulația trenurilor pe ruta menționată a fost oprită, din cauza faptului că era nerentabilă.

Apoi, în aprilie 2022, Sorin Grindeanu îi promitea președintelui Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, că îi va da calea ferată pentru a o transforma în șosea. Asta cu toate că același Radu Moldovan ceruse în 2017 reluarea circulației feroviare pe aici.

Pe lista SRCF Cluj se mai află și alte secții pe care nu se mai circulă de ani de zile, dintre care vom aminti doar Ciumeghiu-Holod-Vașcău. Începând din data de 1 ianuarie 2020, odată cu încetarea contractului de închiriere și predarea secției de către gestionarul privat Via Terra Spedition către CNCF CFR SA, operatorul privat Interregional Călători a renunțat la operarea trenurilor de călători pe această relație. Construirea acestei linii de cale ferată a început în anul 1884, iar darea în folosință a rutei Oradea-Beiuș-Vașcău a avut loc în anul 1887, traseul având o lungime de 116,70 km. Din 2020 și până acum, autoritățile locale fac periodic petiții pentru reluarea circulației, însă fără succes.

Regio Călători va continua să circule pe toate traseele actuale

La SRCF Brașov, multe dintre secțiile scoase la închiriere sunt deja administrate de RC-CF Trans și pe ele circulă trenurile Regio Călători. În această situație sunt, pentru a da doar câteva exemple, secțiile Hărman-Întorsura Buzăului sau Bartolomeu-Zărnești. Aceasta din urmă este, de altfel, prima secție feroviară neinteroperabilă închiriată din România, la începutul anilor 2000.

O altă secție închiriată în prezent către RC-CF Trans este Blaj-Bălăușeri, pe care circulă trenurile Regio Călători. Acum, CFR SA vrea să închirieze toată secția, de la Blaj la Praid, cu o lungime de 113,46 km.

Cel mai probabil, contractele de închiriere vor fi prelungite, iar cert este că trenurile Regio Călători vor continua să circule pe aceste rute. ”Regio Călători are contract cu Autoritatea pentru Reformă Feroviară până în 11 decembrie 2032 cu circulație obligatorie, indiferent de cine gestionează sau administrează linia, pe toate secțiile de circulație pe care operăm  în prezent”, a declarat pentru Club Feroviar directorul general al operatorului privat, Valentin Ciapraz.

Pe alte secții de pe lista SRCF Brașov, cum ar fi Șibot-Cugir (secția 206) nu mai circulă trenuri de călători.

Operatorul feroviar de stat nu mai vrea la Putna

Și pe lista de secții scoase la mezat de SRCF Iași găsim unele secții cu încărcătură turistică, așa cum ar fi Piatra Neamț-Bicaz (25,744 km) sau Dornești-Putna. Aceasta din urmă a fost închisă în urma inundațiilor din 2008-2010, iar apoi circulația trenurilor s-a reluat, dar doar până în 2012. Ulterior, grație lobby-ului făcut de comunitățile locale, de pasionați feroviari, dar și de regretatul Octavian Udriște, fost președinte onorific al Club Feroviar, trenurile CFR Călători au revenit în circulație pe 15 august 2018.

Alte secții de pe lista Regionalei Iași, cum ar fi Leorda-Dorohoi (cu o lungime de 21,5 km) sau Crasna-Huși (33,15 km) nu au mai văzut de mult trenuri de călători.

Linie în paragină din 2012, în oferta SRCF Galați

În această situație se află și calea ferată Mărășești-Panciu, cu o lungime de 17,851 km, una dintre cele trei secții scoase la închiriere de SRCF Galați.

Această cale ferată a fost construită într-un singur an, 1904, de către moșierul Ulysse Negroponte (cel care a donat bani și terenul pentru Mausoleul Mărășești). A fost prima cale ferată privată din Regat pe ecartament normal. Pe ”linia vinului” nu mai circulă trenuri de călători încă din anul 2012, iar infrastructura este într-o stare avansată de degradare, așa că este puțin probabil să se găsească cineva care să vrea s-o închirieze de la CFR SA.

Închisă este, încă de la finalul anilor 90, și secția de circulație 508 Comănești-Moinești, cu o lungime de 7,678 km. Singura secție de pe lista Regionalei Galați pe care se circulă în prezent este deja închiriată către Transferoviar Infrastructură Neinteroperabilă. Este vorba de secția 501 Buzău Ram. Gr. A-Berca-Nehoiașu (70,706 km).

IN THE SPOTLIGHT

Transportul feroviar prinde viteză la Oradea: Conferința de Operatorie Feroviară & Material Rulant, ediția XIX

În zilele de 21 și 22 mai 2025, Oradea va deveni centrul atenției pentru profesioniștii din domeniul feroviar, găzduind Conferința de Operatorie Feroviară &...

Ultimele Articole