Alte 720 de milioane de euro pentru reteaua feroviara europeana

Comisia Europeana a propus o investitie in valoare de 1 miliard de euro pentru 39 de proiecte de transport care vor debloca in total 4,5 miliarde de cofinantare publica si privata. Cea mai mare parte a finantarii va fi alocata dezvoltarii retelei feroviare europene (719,5 milioane de euro), decarbonizarii si modernizarii transportului rutier (99,6 milioane de euro), dar si dezvoltarii porturilor maritime (78,9 milioane de euro) si cailor interioare navigabile (44,7 milioane de euro).
Toate proiectele propuse au fost selectate pentru finantare printr-o cerere de propuneri competitiva, deschisa proiectelor din toate statele membre UE, care a fost lansata in februarie 2017. Au fost primite 68 de solicitari care au insumat 2,2 miliarde de euro de confinantare pana la termenul limita al primei cereri in iulie 2017. Contributia financiara a EU este facuta sub forma de subventii, cu diferite rate de cofinantare in functie de tipul proiectului.
Aceasta investitie este facuta in cadrul Mecanismului de Conectare a Europei si combina, pentru prima data, subventiile UE cu finantarea din partea Bancii Europene de Investitii, Bancilor Nationale de Promovare si bancilor private. Proiectele selectate vor moderniza reteaua feroviara europeana, vor dezvolta infrastructura combustibililor alternativi si vor crea premisele transportului pe apa cu emisii zero.