marți, iunie 6, 2023
spot_img

700 de trenuri oprite de grevă în Germania

Greva feroviară încheiată vineri a paralizat Germania. 700 de trenuri (peste jumătate din trafic) au fost oprite. 

Greva mecanicilor de locomotivă a paralizat miercuri traficul de pasageri și mărfuri în Germania, întrucât sindicatul a cerut o ofertă salarială mai bună de la operatorul feroviar Deutsche Bahn. Greva a demarat la operatorul de marfă DB, înainte de a se extinde pentru a acoperi serviciile de călători. Doar un sfert din trenurile pe distanțe lungi circulau joi și doar 40% din serviciile regionale funcționau. 

Greva coincide cu cererea crescută pentru serviciile feroviare, ca urmare a relaxării bordurilor coronavirusului în timpul sezonului de vârf al vacanțelor școlare. Călătorii blocați stăteau în așteptarea trenurilor întârziate în stațiile din toată Germania. Purtătorul de cuvânt al Deutsche Bahn, Achim Stauss, a declarat că compania încearcă să mențină unul din patru trenuri pe distanțe lungi programate în mod normal și să aibă cel puțin o călătorie la fiecare două ore între orașele mari. „Facem tot posibilul să aducem oamenii la destinație astăzi”, a spus Stauss, îndemnând călătorii să amâne călătoriile inutile. Uniunea GDL a Germaniei va decide săptămâna viitoare dacă și când să-și continue greva la Deutsche Bahn după ce discuțiile salariale cu compania de stat nu au reușit, a declarat miercuri șeful său Claus Weselsky pentru radiodifuzorul ZDF.

Weselsky a declarat că primele ore de grevă, care au început miercuri la ora locală 0200 (0000 GMT), au avut succes. Greva a oprit aproximativ 700 de trenuri. „Trebuie să spun foarte clar că colegii noștri au intrat în grevă într-un mod foarte disciplinat”, a declarat Weselsky pentru Reuters, adăugând că sindicatul se va întoarce la masa negocierilor doar dacă Deutsche Bahn va face o ofertă îmbunătățită. GDL solicită creșteri salariale de aproximativ 3,2% și o indemnizație unică pentru coronavirus de 600 de euro (702,60 dolari). Economiștii și grupurile de lobby afirmă că greva din sectorul mărfurilor ar putea exacerba blocajele deja strânse ale lanțului de aprovizionare din cea mai mare economie europeană. Asociația auto VDA din Germania a declarat că greva va crea incertitudini și va afecta industria logistică, care se luptă să se recupereze după criza coronavirusului. „Dacă grevele durează mai mult, pot apărea costuri considerabile pentru companii, deoarece lanțurile de aprovizionare întrerupte conduc rapid la oprirea producției”, a declarat pentru Reuters președintele VDA, Hildegard Mueller. Ultima grevă a căilor ferate a fost convocată de sindicatul muncitorilor EVG în decembrie 2018 și a durat doar patru ore. (D.C.)

Ultimele Articole