sâmbătă, septembrie 30, 2023
spot_imgspot_img

650 de milioane de euro pentru infrastructura feroviara poloneza

Banca Europeana de Investitii si Ministerul Finantelor din Polonia au semnat un acord pentru un imprumut in valoare de 650 de milioane de euro care are ca scop finantarea a 15 scheme de modernizare a infrastructurii feroviare, dar si modernizarea si reinnoirea selectiva a aprox. 1.150 km de cale ferata. Schemele fac parte din Master Planul privind Transportul Feroviar pana in 2030 aprobat de guvernul polonez.
„Modernizarea infrastructurii feroviare este un exemplu de cooperare exemplara intre Guvernul Polonez si BEI in domeniul sustinerii proiectelor din tara noastra. Datorita acestui contract si conditiilor financiare favorabile, sunt increzator ca implementarea proiectului va avea o contributie majora la dezvoltarea durabila a infrastructurii in Polonia care este foarte importanta pentru economia tarii si calitatea vietii locuitorilor acesteia”, a declarat Secretarul de Stat Mateusz Morawiecki.
Lucrarile vor fi implementate de catre administratorul de infrastructura feroviara de stat, PKP Polskie Linie Kolejowe, in cadrul programului de investitii 2016-2023 si vor fi localizate mai ales pe Reteaua Transeuropeana de Transport (TEN-T), inclusiv pe Coridorul Central Baltic-Adriatic.
Proiectele includ modernizarea acceselor feroviare catre marile porturi poloneze Gdańsk, Gdynia, Świnoujście si Szczecin, precum si lucrarile la ‘Centralna Magistrala Kolejowa’ (‘CMK’), singura linie de cale ferata de mare viteza din Polonia, care leaga Varsovia de Katowice.
Alte componente ale proiectului se intind pe teritoriul polonez, in special in zonele industriale din sud-est, si vor sustine cresterea economica in conformitate cu obiectivele de convergenta si coeziune extinsa ale UE si ale Poloniei.
„Fondurile furnizate de BEI vor asigura imbunatatirea confortului in timpul calatoriei pe distante lungi si in regiuni si orase. Calea ferata va deveni un mijloc de transport mai competitiv. Transportul bunurilor va fi facilitat, dar si legaturile cu porturile. Modernizarea rutelor importante pe Reteaua Transeuropeana de Transport (TEN-T), inclusiv pe Coridorul Central Baltic-Adriatic, va influenta pozitiv dezvoltarea comertului international”, a declarat Ireneusz Merchel, Presedintele PKP Polskie Linie Kolejowe SA.
Proiectul va contribui la atingerea obiectivelor de mediu datorita schimbului modal de trafic de marfa si calatori de la rutier la feroviar. Conform estimarilor BEI, schemele vor permite reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu pana la 47.000 de tone de CO2, echivalentul unui an obisnuit de operare pe o perioada de evaluare de 30 de ani.

Ultimele Articole