Primaria Bucuresti si Ministerul Transporturilor vor sa urgenteze implementarea tichetului unic de transport

Posibilitatea preluarii Metrorex de catre Primaria Municipiului Bucuresti, implementarea biletului unic de transport in zona Bucuresti-Ilfov, modernizarea centurii Capitalei, situatia lucrarilor la Pasajul Domnesti, precum si alte aspecte care vizeaza imbunatatirea conditiilor de trafic din Capitala au fost discutate la 2 noiembrie, cu ocazia unei prime intrevederi intre Primarul General, Gabriela Firea si Ministrul Transporturilor, Felix Stroe.

Reprezentantii celor doua instituitii s-au reunit pentru a discuta despre eficientizarea transportului public in regiunea Bucuresti-Ilfov.

“Ne-am intalnit pentru a identifica solutii rapide si eficiente pentru rezolvarea unor probleme care treneaza de prea mult timp. Autoritatea locala si autoritatea centrala trebuie sa puna bazele unui parteneriat clar, cu rezultate concrete pentru cetateni. Autoritatea locala este in intregime responsabila pentru planificarea serviciului public local si regional, conform Constitutiei Romaniei, dar si normelor impuse de legislatia europeana. In acest sens, inca de la preluarea mandatului, am discutat cu toate guvernele, atat pentru trecerea companiei Metrorex de la Ministerul Transporturilor la Primaria Capitalei, cat si despre transferul centurii Bucuresti catre PMB. In toate capitalele Uniunii Europene, acestea sunt in administrarea autoritatii locale, care poate astfel sa actioneze eficient si unitar pentru modernizarea transportului public local si regional. De altfel, in PMUD – acest document strategic extrem de important pentru dezvoltarea regiunii Bucuresti-Ilfov – se prevede clar ca metroul trebuie sa fie gestionat de autoritatea publica locala”, a declarat Primarul General, Gabriela Firea.

Ministrul Transporturilor, Felix Stroe, a asigurat municipalitatea de sprijin pentru proiectele de infrastructura metropolitana.

“Acordam tot sprijinul Bucurestiului, vrem sa rezolvam toate problemele care tin de ministerul pe care il conduc, pentru ca atat noi cat si dumneavoastra lucram in sprijinul cetatenilor. Am solicitat conducerii Metrorex sa urgenteze procedurile pentru ca foarte rapid sa avem si in Bucuresti un tichet unic de transport, la fel ca in toate capitalele Uniunii Europene”, a precizat ministrul Stroe referitor la implementarea tichetului unic de transport.

Totodata, in cadrul intalnirii, s-a discutat si despre infiintarea unor noduri intermodale (autogara, capat linii de tramvai, autobuz, metrou, park&ride) la intrarile din oraș si despre mutarea autogarilor din zonele centrale.

In urma discutiilor s-a convenit, de asemenea, transferarea mai multor terenuri din administrarea Ministerului Transporturilor (ocupate de linii feroviare scoase din functiune, gari si cantoane, situate in intravilanul Municipiului București) in administrarea Primariei Municpiului Bucuresti, pentru a fi transformate in strazi, parcuri sau centre comunitare (de exemplu, Strada Liniei si sos. Progresu).