Zilele Feroviare 2018: 330 de participanti, 33 de expozanti, 47 de vorbitori

26 octombrie 2018

Summit-ul Zilele Feroviare, organizat de Club Feroviar, cu sprijinul Asociatiei Industriei Feroviare din Romania (AIF), ajuns la cea de-a XIII-a editie, reprezinta cea mai mare si relevanta conferinta si expozitie feroviara din Europa de Est. Anul acesta 330 de profesionisti si lideri de piata din domeniu au participat la acest eveniment cu traditie si rezonanta in industria de profil din Romania.

Prin prisma prezentarilor, studiilor de caz si dezbaterilor, Summit-ul de Investitii Club Feroviar a devenit o platforma de dialog constructiv si dinamic a acestui sector din Romania.

Zilele Feroviare 2018 s-au bucurat de sustinerea unui numar mare de parteneri.

Evenimentul a fost structurat in doua zile de conferinte, vizita tehnica si o expozitie de tehnica si tehnologie feroviara.

Conferinta cu tematica „Provocarile Transportului Feroviar, de la Politici la Proiecte” a oferit participanţilor oportunitatea de a afla detalii importante cu privire la Iniţiativa Shift2Rail, politici, strategii, coridoare UE, implementare ERTMS, proiecte si investitii noi, transport urban, hub-uri de transport, servicii integrate.

Institutii internationale de renume, precum: UIC, UNIFE, ALLRAIL, CER, DG MOVE, UIP, OTIF, CIT, BEI, dar si din tara: AFER, CFR SA, CFR MARFA, CFR CALATORI, ARF, AIF, au fost reprezentate in acest an in cadrul Summit-ului.

Discutiile purtate in prima zi de conferinta au reamintit necesitatea de reabilitare a infrastructurii feroviare, pe care Romania trebuie sa se concentreze, necesitatea achizitionarii urgente de material rulant pentru pasageri, dar si faptul ca CFR SA anunta noi proiecte de reabilitare si modernizare a infrastructurii.

Una dintre concluziile majore desprinse dupa prima zi a evenimentului a fost aceea ca Romania va juca, in prima parte a lui 2019, un rol decisiv pentru viitorul industriei feroviare europene si al intregului sector de transport feroviar.

„In perioada ianuarie – iunie 2019, Romania va detine Presedintia Consiliului Uniunii Europe, iar pentru sectorul feroviar, aceasta este o perioada decisiva pentru viitorul industriei feroviare europene, deoarece in timpul presedintiei Romaniei vom avea alegerile europene, Brexit-ul si stabilirea viitorului buget pe termen lung al UE. Viitoarea Presedintie a Romaniei va juca un rol decisiv in adoptarea programelor de investii ale UE pentru sectorul feroviar. Toate aceste proceduri au un impact semnificativ asupra transportului feroviar care are nevoie de finantarea UE”, a declarat Philippe Citroën, Director General al Asociatiei Industriei Feroviare Europene (UNIFE).

Aceasta se bazeaza pe sprijinul Presedintiei Romaniei pentru a colabora cu Parlamentul European in vederea adoptarii Cadrului Financiar Multianual 2021-2027, astfel incat sa ne asiguram ca toate statele membre UE, dar mai ales tarile care beneficiaza de Fondul de Coeziune, sa poata accesa in continuare fonduri UE pentru proiectele feroviare viitoare.

In cea de-a doua zi a evenimentului, conferintele au fost organizate in doua sesiuni paralele, una dedicata transportului urban, iar cealalta dedicata transportului de marfa si calatori.

Amedeo Neculcea, Consilier Dezvoltare in cadrul GFR, a prezentat noua aplicatie dezvoltata de catre GFR pentru solutionarea problemelor de gestiune a parcului de material rulant cu care se confrunta operatorii.

Aplicatia este o premiera pentru Romania si pentru tarile din sud-estul Europei, digitalizarea fiind un proces important in transporturi, servicii, precum si a administrarii unui parc de material rulant format din multe vehicule care necesita sa fie gestionate in toate punctele unde se afla.

Organizat anul acesta in premiera in cadrul Zilelelor Feroviare, panelul dedicat transportului urban pe sina a demonstrat ca acest segment iese din conul de umbra care l-a marcat in ultimii ani. Proiectele de modernizare a caii de rulare, precum si cele de achizitii de tramvaie noi sau de modernizare a parcului existent de tramvaie in orase precum Bucuresti, Arad, Cluj-Napoca, Timisoara, Galati, Iasi, sau Braila vin sa ne intareasca afirmatia.

previous arrow
next arrow
Slider

 

In prima zi a evenimentului Zilele Feroviare 2018 – Summit-ul de Investitii Club Feroviar a avut loc o vizita tehnica la Depoul, Galeria si Terminalul Multimodal Straulesti.

Depoul Străuleşti şi Galeria de legătură între depou şi staţia Străuleşti sunt situate la intersecţia dintre bulevardul Bucureştii Noi şi strada Constantin Godeanu, pe malul lacului Străuleşti şi se întind pe o lungime desfăşurată pe aproximativ 336 m. Zona de depou propriu-zisă se întinde pe o lungime de 127,30 m, având lăţimea de 86,35 m.
Terminalul multimodal are un regim de înălţime P+3 Etaje şi are în alcătuirea sa un parcaj pentru 650 maşini, autogară, o sală de aşteptare pentru cei care utilizează transportul urban, spaţii comerciale şi un acces în pasajul pietonal care face legătura la staţia de metrou Străuleşti.

previous arrow
next arrow
Slider

 

Expozitia care a avut loc in cadrul Summit-ului de Investitii Club Feroviar a oferit companiilor sansa de a-si prezenta cele mai recente proiecte si inovatii in fata unui public specializat compus din sute de lideri si jucatori cheie care activeaza pe piata feroviara internationala. Evenimentul a fost o oportunitate de networking excelenta pentru toti cei implicati, prin interactiuni directe cu expozantii si prin schimbul de experienta si informatii benefice dezvoltarii pietei feroviare.

Expozitia de tehnica si tehnologie Zilele Feroviare 2018 a adunat numar de 33 expozanti: Asociatia Industriei Feroviare (AIF), AFER, Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret A.S., ALSTOM, ARCADA COMPANY, ATELIERELE CFR GRIVIŢA, ASTRA VAGOANE CĂLĂTORI, CENAFER, CFR CALATORI, CFR MARFA, CFR SA, CLUB FEROVIAR, CON METAL CF, CRRC Qingdao Sifang Co., Ltd., ELECTRIFICARE CFR SA, EXIMPROD GRUP, FCC CONSTRUCCIÓN, GANZAIR, GRAMPET GROUP, IMSAT, INFORMATICA FEROVIARA, METROREX, NEXANS, NOVATECH, SPIACT CRAIOVA, STADLER, STB, TELECOMUNICATII CFR SA, TPF Project, VOESTALPINE VAE APCAROM, UNIFE, UNI RECYCLING, ZITRON

previous arrow
next arrow
Slider

Evenimentele Club Feroviar iti ofera posibilitatea sa dialoghezi intr-un context relaxat si informal cu influenceri ai domeniului sau sa impartasesti experiente noi alaturi de ceilalti participanti in cadrul prezentarilor sustinute de unii dintre cei mai importanti speakeri din acest domeniu, atat din Romania, cat si din strainatate.

Fiti parte activa a dezbaterilor interactive din cadrul evenimentelor noastre viitoare: