30,6 miliarde de euro propuse in cadrul bugetului CEF-Transport 2027

La 6 iunie, in cadrul Mecanismului de Interconectare a Europei (CEF) 2021-2027, Comisia Europeana a propus o investite de 30,6 miliarde de euro pentru sustinerea retelei infrastructurii europene de transport. Suma de 11,3 miliarde de euro va fi rezervata Statelor Membre eligibile la fondul de coeziune.
In plus, CEF va sustine si infrastructura de transport cu dubla utilizare civila si militara cu suma de 6,5 miliarde de euro in vederea adaptarii retelei de transport europene la cerintele militare si imbunatatirii mobilitatii militare in UE.
Ca parte a urmatorului budget UE pe termen lung, valoarea totala propusa prin CEF este de 42,3 miliarde de euro, din care o investitie de 8,7 miliarde de euro ar trebui sa sustina sectorul energetic, iar 3 miliarde de euro, segmentul digital. Comparativ cu actualul Cadru Financiar Multianual, acest buget reprezinta o crestere de 47%, „care demonstreaza angajamentul UE fata de o Uniune bine conectata si integrata in care cetatenii si afacerile sa poata beneficia de libera circulatie si piata unica”.
CEF va sustine o mobilitate inteligenta, durabila, cuprinzatoare si sigura si va incuraja decarbonizarea transportului, prioritizand modurile de transport ecologice, precum transportul feroviar, dar si dezvoltarea punctelor de reincarcare pentru combustibili alternativi.
Pentru 2021-2027, Comisia propune consolidarea dimensiunii de mediu a Mecanismului de Coonectare a Europei cu o tinta de 50% din bugetul sau care sa contribuie la obiectivele climatice. Acest lucru va contribui la consolidarea Uniunii Energetice, la indeplinirea angajamentelor UE conform Acordului de la Paris si la consolidarea pozitiei globale a Europei in lupta improtriva schimbarilor climatice.
„Transportul este un domeniu in care UE aduce beneficii concrete oamenilor sai, iar astazi, propunem un buget fara precedent pentru imbunatatirea mobilitatii pe intregul continent”, a declarat Comisarul pentru Transport Violeta Bulc.
Foto: DB