spot_img
luni, ianuarie 24, 2022
spot_img

240 de ani de la nașterea părintelui căii ferate

Miercuri, 9 iunie, s-au implinit 240 de ani de la nașterea (1781) lui George Stephenson, în localitatea minieră Wylam, inginerul care a construit prima linie de cale ferată din lume pentru locomotivele cu abur. Tot Stepehnson e și cel care a propus ecartamentul actual al căii ferate de 1435 mm.

prima cale ferată din lume
Locomotiva The Rocket

 

Cum locuinţa familiei se afla chiar în apropierea minei, George urmărea zilnic vagoanele încărcate cu cărbuni şi trase de cai. Şinele erau construite din lemn, iar de locomotivă nici nu putea fi vorba la vremea aceea, potrivit evenimentulistoric.ro.

George a fost fascinat de motoare încă din copilărie. Mai târziu, fiind angajat la mina Killingworth ca mecanic, îşi petrecea timpul asamblând şi dezasamblând motoare pentru a le studia şi a le înţelege mecanismul.

În 1814, Robert Stephenson a construit prima sa locomotivă, Blutcher, capabilă să tracteze 30 de tone la o viteză de 4 mile pe oră.

Împreună cu fiul său, Robert Stephenson, a înfiinţat „Robert Stephenson & Company”, prima companie constructoare de locomotive din lume, cu sediul la Newcastle.

Finalizată în toamna anului 1825, Locomotion a fost prima locomotivă care a ieşit pe porţile fabricii.

În 1829, a fost construită Rocket, considerată de unii cercetători prima locomotivă cu aburi. Locomotiva există şi astăzi, expusă la Muzeul Ştiinţei din Londra.

Comercianţii şi industriaşii din Birmingham au transpus repede în practică această nouă invenţie, astfel că, la 15 septembrie 1830, s-a dat în folosinţă calea ferată spre Liverpool, iar în 1838 cea spre Londra.

George Stephenson a fost primul preşedinte al Instituţiei Inginerilor Mecanici la fondarea sa, în 1847.

Este considerat părintele căilor ferate. Ecartamentul liniei sale de 1.435 mm (4 picioare și 8 țoli și jumătate) este actualmente ecartamentul standard al căilor ferate. A murit la 12 august 1848. (D.C.)

Ultimele Articole