marți, aprilie 30, 2024
spot_img

23 aprilie, Ziua feroviarului pe stil vechi. La Mulți ani tuturor ceferiștilor!

Până acum doi ani de zile, 23 aprilie era data la care se sărbătorea Ziua feroviarului. Din 2023, când a intrat în vigoare Legea 195/2020 privind Statutul personalului feroviar, nu mai este 23 aprilie, ci 16 februarie. Însă noi le urăm și azi La Mulți Ani tuturor ceferiștilor! Pentru că merită.

Anul acesta, doar conducerea CFR Marfă le-a urat La Mulți Ani ceferiștilor de 23 aprilie. ”Cu ocazia Sfântului Gheorghe, ocrotitorul feroviarilor, transmitem un gând cald și urări de sănătate tuturor celor care azi își sărbătoresc ziua numelui! La mulți ani!”, se arată într-o postare de pe pagina oficială de Facebook a transportatorului feroviar național.

Pe 23 aprilie 1880, a fost semnat decretul prin care a fost înființată prima Administraţie Feroviară de Cale Ferată de stat din România, sub emblema CFR. În anul 1999, la iniţiativa Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA, această zi a fost declarată oficial „Ziua Feroviarului”, în semn de recunoaştere a meritelor deosebite celor care, de-a lungul timpului, au contribuit la dezvoltarea transportului pe calea ferată.Ziua feroviarului, serbată diferit anul trecut de companiile de stat

Anul trecut, în sistemul feroviar de stat a fost bulibășeală, în sensul că directorul general al CFR Călători, Traian Preoteasa, a serbat Ziua Feroviarului pe stil vechi, pe 23 aprilie, în vreme ce șefii CNCF CFR SA, Ion Simu-Alexandru, și CFR Marfă, Daniel Apostolache, le-au urat La Mulți Ani ceferiștilor pe 16 februarie.

În consecință, salariații CNCF CFR SA și CFR Marfă au primit liber pe 16 februarie, iar cei ai CFR Călători ar fi urmat să beneficieze de această facilitate pe 23 aprilie, care însă a picat duminică, așa cum am scris la vremea respectivă.

Legea 195/2020 privind Statutul personalului feroviar, care a intrat în vigoare la începutul anului 2023, prevede că sărbătorirea Zilei Feroviarului se face pe 16 februarie, la comemorarea grevelor ceferiștilor de la Atelierele Grivița.

Așa cum am menționat mai sus, în acest an toate companiile feroviare de stat au sărbătorit pe 16 februarie, iar azi CFR Călători, CFR SA și Autoritatea pentru Reformă Feroviară nu le-au făcut niciun fel de urări ceferiștilor, cel puțin până la ora publicării acestei știri. Însă ceferiștii s-au felicitat între ei pe Facebook. Și îi felicităm și noi!

IN THE SPOTLIGHT

ARIC 25 de ani: Basm/Real. Ţinta comună – Realizarea proiectului

ARIC a organizat ieri, 18 aprilie, o Conferință aniversară la hotel Novotel București pentru a celebra 25 de ani de la înfiinţare. Evenimentul, intitulat „Basm/Real...

Ultimele Articole