spot_img
luni, ianuarie 30, 2023
spot_img

In 2018 Cluj-Napoca incepe achizitia de tramvaie noi

Valoarea estimata pentru noile achizitii, fara TVA, este de 190 milioane lei (41 milioane euro). Primaria municipiului Cluj-Napoca mentioneaza ca va fi incheiat un acord-cadru pentru furnizarea tramvaielor.
Potrivit reprezentantilor Primariei din municipiu, caietele de sarcini au fost deja finalizate si urmeaza sa fie depuse la Agentia Nationala pentru Achizitii Publice, iar apoi vor fi publicate in SEAP.
Astfel, procedurile de adjudecare vor fi demarate incepand cu 15 ianuarie, anul acesta.

Bugetul repartizat polului Cluj-Napoca prin Axa 4 a Programului Operational Regional 2014-2020 – Dezvoltare Urbana Durabila – este de 45,2 milioane de euro. Din aceasta suma, 36,7 milioane de euro ar urma sa fie investiti in mobilitate urbana, mai exact in achizitia de mijloace electrice de transport in comun. Suma va fi suplimentata, intr-o prima fază, cu 50%, sustine Ovidiu Cîmpean, directorul Directiei de dezvoltare locala si management de proiecte a Primariei.

„Vom avea in fiecare caz cate un acord-cadru, care prevede un numar maxim de troleibuze sau tramvaie care pot fi achizitionate. Asta inseamna ca numarul mijloacelor de transport public pe care le achizitionam poate fi suplimentat in functie de necesitati si sa luam mai multe din fiecare, in functie de fonduri”, a adaugat Cîmpean.
La randul sau, Primarul Emil Boc a precizat ca, in 2018, vor fi demarate licitatii pentru achizitionarea de mijloace de transport noi.
”Licitatia este europeana si poate participa orice firma”, a mai spus Emil Boc.

Reamintim ca municipiul Cluj-Napoca a finalizat, inca din 2013, ultimele doua proiecte pentru modernizarea liniilor de tramvai din cartierul Manastur – Piata Garii si Piata Garii – Bulevardul Muncii, proiectele ridicandu-se la un cost de 38 milioane de euro. La momentul actual, Municipiul Cluj beneficiaza de intrega retea de tramvai complet modernizata, 26 km cale simpla si 34 de statii.
In paralel cu modernizarea infrastructurii Cluj a achizitionat un numar de 12 tramvaie de la producatorul de material rulant Pesa (Polonia).
Municipiul Cluj a anuntat extinderea liniilor de tramvai catre doua dintre comunele ce fac parte din Zona Metropolitana: Comuna Jucu via Apahida si comuna Gilau via Floresti.

De asemenea, autoritatile din Cluj au anuntat intentia de a construi o linie monorail, aceasta urmand sa traverseze orasul de la vest catre est, asigurand si conexiunea cu aeroportul local.

Ultimele Articole