16 companii participa la licitatia pentru proiectul tehnic al Rail Baltica in Estonia si Letonia

Joint-venture-ul Rail Baltica a anuntat ca sase consortii internationale care includ companii specializate in proiectare si executie din tarile baltice si alte tari europene s-au calificat in faza a doua a licitatiei privind proiectul tehnic pentru sectiunea letona dintre Vangaži, Salaspils si Misa, in timp ce alte zece companii s-au calificat in licitatia pentru sectiunea Tallin–Rapla, din Estonia. Termenul limita pentru depunerea ofertelor pentru sectiunea din Estonia este 13 februarie 2019, iar pentru sectiunea din Letonia, termenul este 19 februarie 2019.
„Ambele sectiuni feroviare includ un numar mare de elemente de infrastructura, unele foarte complexe, precum podul peste raul Daugava sau viaductul peste autostrada Tallin-Rapla. Prin urmare, suntem incantati sa vedem ca participantii au o experienta vasta in proiecte de infrastructura majore cu provocari similare”, a declarat Mart Nielsen, Director Tehnic RB Rail AS.
Conform proiectului preliminar, sectiunea Vangaži–Salaspils–Misa din Letonia va avea o lungime de 64 km cu 33 de viaducte si pasaje superioare, dar si o legatura cu Centrul Intermodal de Logistica din Salaspils si punctul de intretinere planificata a infrastructurii din Vangaži. In plus, linia are 11 poduri, inclusiv una dintre cele mai notabile structuri din Letonia, un pod de 1,3 km peste raul Daugava.
Lungimea sectiunii feroviare Tallin-Rapla din Estonia va avea 48 de km cu 24 de viaducte si pasaje superioare si 4 ecoducte.
Pana in prezent, 7 din 11 achizitii de proiecte tehnice detaliate au fost lansate, reprezentand 57% din intreaga linie Rail Baltica. Pentru Estonia, achizitiile proiectelor tehnice detaliate sunt in desfasurare pentru intreaga linie de la granita Letonia/Estonia pana in Tallin. In Letonia, doua din patru proiecte au fost lansate in apropierea orasului Riga (Sectiunea Centrala), si la fel si in cazul Lituaniei – doua sectiuni din patru din Kaunas catre granita Lituania/Letonia.