Facilitățile cuvenite pensionarilor, veteranarilor, văduvelor rămân pe hârtie la 13 ani de la obligativitatea digitalizării acestora. Motivul oficial invocat de Ministerul Transporturilor este că acele carduri de sănătate pe care trebuiau înscrise nu au partiția necesară. Este încă o dovadă a incapacității Guvernului de informatizare a administrației publice și de renunțare la birocrație.
Ministerul Transporturilor prezintă aici un proiectul de act normativ elaborat în vederea prorogării unor termene prevăzute în cuprinsul Ordonanței Guvernului nr. 8/2011 pentru modificarea și completarea legislației cu privire la eliberarea, gestionarea și monitorizarea documentelor de călătorie acordate pensionarilor, veteranilor de război și văduvelor de război, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 78 din 31 ianuarie 2011 (aprobată cu modificări prin Legea nr. 211/2012, cu modificările ulterioare și Ordonanța Guvernului nr. 4/2013 pentru abrogarea unor prevederi din Legea nr. 211/2012 privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 8/2011 pentru modificarea și completarea legislației cu privire la eliberarea, gestionarea și monitorizarea documentelor de călătorie acordate pensionarilor, veteranilor de război și văduvelor de război, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 43 din 19 ianuarie 2013, aprobată cu modificări prin Legea nr. 112/2013, cu modificările ulterioare).
OG 8 2011 impune renunțarea la formatul fizic pe hârtie a facilităților de transport acordate categoriilor menționate și trecerea acestora pe o partiție dedicată ce se găsește pe cardurile de sănătate.
Ca urmare a absenței acestei partiții, Ministerul Transporturilor propune prelungirea actualului sistem până la finele anului viitor.
Până în prezent, în cardul național de sănătate nu a fost cuprinsă partiția pentru transport care să asigure utilizarea facilităților la călătoria pe calea ferată a beneficiarilor legilor speciale, respectiv Legea nr. 44/1994, cu modificările și completările ulterioare, precum și de Legea nr. 147/2000, cu modificările și completările ulterioare,.
Totodată, conform tezei a 2-a a art. 337, alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, cu modificările și completările ulterioare, potrivit căreia „Pentru persoanele care refuză în mod expres, din motive religioase sau de conștiință, primirea cardului național pentru dovedirea calității de asigurat, se emite adeverința de asigurat, prevăzută la art. 326 lit. c)”, nu toți beneficiarii facilităților la transport dețin un card de sănătate.
Neadoptarea în regim de urgență a prezentului proiect de act normativ, va conduce la imposibilitatea asigurării facilităților la transport a beneficiarilor Legii nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum și unele drepturi ale invalizilor și văduvelor de război, cu modificările și completările ulterioare, și ai Legii nr. 147/2000 privind reducerile acordate pensionarilor pentru transportul intern, cu modificările și completările ulterioare, mai arată nota de fundamentare a proiectulului.