Metrorex vrea să organizeze o licitație pentru cumpărarea a 12 trenuri noi de metrou destinate Magistralei 4, în valoare de peste un miliard de lei.
Pe site-ul Ministerului Transporturilor a fost postat, în consultare publică, proiectul de Hotărâre de Guvern privind aprobarea Notei de fundamentare privind necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente obiectivului de investiții „Trenuri de metrou pentru Magistrala 4 de metrou: Gara de Nord-Străulești”.
Metrorex S.A. dispune de o flotă de material rulant variată, compusă din patru tipuri, cu o vechime medie după cum urmează:
– Ramele de metrou tip IVA – vechime medie de 39 de ani;
– Ramele de metrou tip Bombardier – BM2 – vechime medie de 19 – 20 ani;
– Ramele de metrou tip Bombardier – BM21 – vechime medie de 15 ani;
– Ramele de metrou tip Bombardier – BM3 (CAF) – vechime medie de 10 ani.
Vehiculele tip IVA (Întreprinderea de Vagoane Arad, acum Astra Vagoane Călători) și-au depășit durata de funcționare normală (18 ani) de două ori. De asemenea, aceste trenuri nu au nivelul de calitate impus de obligațiile de serviciu public, tehnologiile folosite sunt depășite, prin urmare, luând în considerare vechimea foarte mare a parcului de material rulant, durata de viață depășită de peste două ori, rata mare de apariție a defecțiunilor generând indisponibilități de lungă durată și probleme în asigurarea capacității de transport, necesitatea de adaptare a capacității de transport oferită de sistemul de transport public la nevoia de mobilitate a cetățenilor orașului și proiectele de dezvoltare a rețelei, se impune înlocuirea parțială a parcului circulant și achiziția unui număr de 12 rame electrice care să corespundă legislației în vigoare.
Prioritatea a fost acordată pentru Magistrala 4 de metrou aflată în exploatare, Gara de Nord – Străulești.
Se va înlocui sistemul de automatizare
Sistemul de automatizare și control al traficului aferent Magistralei 4 este de generație veche și nu este compatibil cu restul rețelei de metrou. Acesta urmează să fie înlocuit odată cu construcția Magistralei 6 de metrou 1 Mai-Tokyo-Aeroport Henri Coandă, care va beneficia de un sistem modern. Astfel, ținând seama de faptul că cele două magistrale vor funcționa împreună, cu un tronson comun între stațiile Gara de Nord și 1 Mai, este necesară armonizarea și compatibilizarea instalațiilor, urmărindu-se astfel înlocuirea celui existent pe Magistrala 4 concomitent cu instalarea pe Magistrala 6.
Pe M4 se propune exploatarea la un interval de succedare de 5 minute. Pentru acesta, ținând seama de lungimea magistralei și viteza comercială, reiese un necesar de nouă trenuri în circulație. Acestora li se adaugă trei trenuri de rezervă necesare pentru a asigura operațiunile zilnice de mentenanță.
Finanțarea proiectului de investiții este propusă a fi făcută din fonduri alocate României prin Fondul pentru modernizare, instrument nou de finanțare ce contribuie la obiectivele Pactului ecologic european prin sprijinirea unei tranziții juste din punct de vedere social către o economie verde.
Astfel, pentru achiziționarea a 12 trenuri electrice de metrou noi, destinate transportului de călători cu metroul este necesară o sumă totală de 201.434.076,01 euro cu TVA, respectiv 1.002.718.686.96 lei cu TVA.