joi, aprilie 17, 2025

CFR SA: 114 accidente la trecerile la nivel cu calea ferată în 2024, soldate cu 14 morți

Anul trecut au avut loc 114 accidente la trecerile la nivel cu calea ferată în 2024, soldate cu 14 morți și 28 de răniți.

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat o campanie de conștientizare cu titlul ”FII precaut! Trecerea la nivel nu iartă greșelile!”. Potrivit administratorului infrastructurii, motivele pentru care se produc astfel de accidente sunt graba, neatenția și ignorarea semnalizării rutiere.

”Un tren care circulă cu 100 km/h are nevoie de cel puțin 800-1.000 de metri pentru a se opri complet. Viteza trenului poate fi înșelătoare – chiar dacă ți se pare că e departe, ajunge mai repede decât crezi! Semnalele luminoase și acustice nu sunt opționale! Ele îți pot salva viața”, se arată în postarea de pe Facebook.



Avertismentul lui Petru Bogdan

Însă nu doar neatenția șoferilor duce la accidente la trecerile la nivel. Pentru a se asigura o siguranță a circulației corespunzătoare, este nevoie de îndeplinirea concomitentă a două condiții, și anume să existe un cadru legislativ care să fie pus în aplicare de tot sectorul feroviar și să se asigure fondurile necesare, a spus Petru Bogdan, directorul Autorității de Siguranță Feroviară Română (ASFR). ”Fără o finanțare corespunzătoare, siguranța feroviară nu va mai putea fi asigurată, indiferent câte legi și norme am avea în vigoare. Totul se rezumă la partea financiară. Sunt situații în care recomandările de siguranță nu pot fi aplicate pentru că nu există finanțarea necesară”, a spus Petru Bogdan, la Conferințele Club Feroviar 2024.

El a atras atenția și asupra numărului mare de accidente produse la trecerile la nivel cu calea ferată, în special la cele „pasive” (echipate doar cu indicatoare rutiere – tip IR). Raportat la UE, România se situează printre primele locuri în ceea ce priveşte numărul de victime rezultate din accidentele ce constau în ”loviri ale vehiculelor rutiere la trecerile la nivel de către trenuri în circulaţie”.

Soluțiile ar consta în reducerea numărului de treceri „pasive” (doar cu indicator rutier) prin transformarea acestora în treceri „active”, investiții în construirea de pasaje denivelate pe principalele linii magistrale și înăsprirea legislaţiei pentru conducătorii auto.

IN THE SPOTLIGHT

Transportul feroviar prinde viteză la Oradea: Conferința de Operatorie Feroviară & Material Rulant, ediția XIX

În zilele de 21 și 22 mai 2025, Oradea va deveni centrul atenției pentru profesioniștii din domeniul feroviar, găzduind Conferința de Operatorie Feroviară &...

Ultimele Articole