sâmbătă, decembrie 2, 2023
spot_img

Ciolacu îi taie lui Grindeanu 100 milioane de euro pentru modernizarea căii ferate

O sumă de peste 100 milioane de euro pentru modernizarea căii ferate, mai exact pentru cofinanțarea proiectelor din Programul Operațional Infrastructură Mare, a dispărut pe drumul de la Ministerul Transporturilor la Guvern. Săptămâna trecută, suma ”evaporată” la la Gara de Nord la Piața Victoriei era de 163 milioane de euro.

Pe agenda ședinței de vineri a Executivului condus de Marcel Ciolacu se află un proiect de Hotărâre de Guvern privind alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.

Proiectul de act normativ stabilește următoarele suplimentări de fonduri:

  • cu suma de 218.500 mii lei credite bugetare din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, la capitolul 84.01 „Transporturi”, titlul 58 „Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020”, în vederea asigurării necesarului de finanțare de la bugetul de stat a finanțării naționale și a cheltuielilor neeligibile pentru proiectelor din domeniul transporturilor derulate către beneficiarii Programului Operațional Infrastructură Mare.
  • cu suma de 81.500 mii lei credite de angajament și 81.500 mii lei credite bugetare din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, la capitolul 84.01 „Transporturi”, titlul 58 „Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020”, în vederea asigurării necesarului de finanțare de la bugetul de stat a proiectelor finanțate în cadrul Mecanismului pentru Interconectarea Europei.

 


De la 730 milioane de lei s-a ajuns la doar 218 milioane de lei

Al doilea punct, cel referitor la proiectele finanțate prin MIE, este identic ca sumă cu varianta care a plecat de la Ministerul Transporturilor, condus de Sorin Grindeanu, respectiv 81,5 milioane de lei.

Problema apare însă la punctul 1, care vizează proiectele finanțate prin POIM. Așa cum a arătat Club Feroviar, de la Ministerul Transporturilor, proiectul plecase cu suma de 730 milioane de lei, iar în varianta Guvernului apar doar 218 milioane de lei. Rezultă deci o diferență de 512 milioane de lei, echivalentul a aproape 103 milioane de euro.

Săptămâna trecută dispăruseră 163 milioane de lei pentru modernizarea căii ferate

Nu este pentru prima oară în ultima perioadă când pe drumul de la Palatul CFR la Palatul Victoria dispar bani pentru modernizarea căii ferate, mai exact pentru cofinanțarea proiectelor cu fonduri europene.

În urmă cu două săptămâni, pe site-ul Ministerului Transporturilor a fost pus, în consultare publică, proiectul de Hotărâre a Guvernului privind alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. Club Feroviar a scris despre acest proiect la vremea respectivă, arătând că, în total, era vorba de o sumă de 1,245 miliarde de lei (mai exact 1.245.266 mii lei), echivalentul a aproximativ 250 de milioane de euro.

Numai că, așa cum am dezvăluit apoi, în Guvern a fost aprobat proiectul fără ultimele două articole, cele care făceau referire la cofinanțarea proiectelor cu bani europeni. Adică 163 de milioane de euro. Între timp, Transporturile au revenit cu un nou proiect, prin care au cerut Executivului aprobarea sumelor respective. Dar, așa cum am arătat, suma a fost ciuntită.

Plata sumelor către antreprenori trebuie făcută până la 31 decembrie

Interesant este însă că notele de fundamentare ale celor două proiecte, cel plecat de la Transporturi și cel care a ajuns la Guvern, coincid. Ce nu coincid sunt însă sumele, așa cum am arătat anterior.

În documentele respective se precizează faptul că antreprenorii, cu care beneficiarii POIM au încheiat contractele de execuție au realizat lucrările în proporție de 80%, au facturat lucrările respective însă în bugetul Ministerului Transpoerturilor nu sunt fonduri disponibile pentru plata lor. ”Menționăm că este absolut necesară plata facturilor respective atât pentru a stinge datoriile către antreprenori, cât și pentru ca banii plătiți să poată fi solicitați prin intermediul cererilor de rambursare de către beneficiari în vederea certificării lor către Comisia Europeană. Un element esențial care trebuie luat în calcul este că anul 2023 este ultimul an de implementare de pe actuala perioadă de programare, ultimul an când se mai pot face plăți astfel încât sumele respective să poate fi rambursate până la finele programului”, se arată în Nota de fundamentare.

Tronsoanele afectate de tăierea ”din pix” a sumelor

Tot din documentul de la Transporturi, preluat de Guvern, aflăm și ce tronsoane feroviare ar fi trebuit să beneficieze de alocarea acestor bani suplimentari.

Este vorba de proiectul privind Reabilitarea liniei de cale ferată Braşov-Simeria, componentă a coridorului Pan – European IV, pentru a asigura circulaţia trenurilor cu o viteză de 160 km/oră, tronsonul Sighișoara-Coşlariu. De asemenea, este proiectul care vizează tronsonul Simeria-Coşlariu.

”Totodată, până la etapizarea si contractarea fazei a II-a , respectiv până la 31.12.2023, în cadrul noului cadru financiar, sunt necesare asigurări de resurse financiare și pentru implementarea proiectului Reabilitarea liniei de cale ferată Frontieră Curtici-Simeria parte componentă a Coridorului IV Pan European pentru circulația trenurilor cu viteza maximă de 160 km/ă, tronsonul 2, km. 614-Gurasada și tronsonul 3 Gurasada-Simeria”, se mai aratî în documentul citat.

Ultimele Articole