10 recomandari ONU pentru un sistem de transport durabil

2 noiembrie 2016

obbExpertii ONU si membrii Grupului de Consiliere la Nivel Inalt privind Transportul Durabil al Secretarului General au realizat un Raport – „Mobilizarea Transportului Durabil in vederea Dezvoltarii”, care furnizeaza 10 recomandari cu privire la cum ar trebui guvernele, diviziile si societatea civila sa redirectioneze resursele din sectorul de transport pentru a stimula dezvoltarea durabila.
Conform raportului, o schimbare transnationala adusa transportului poate fi realizata prin investitii anuale de aprox. 2 trilioane de dolari, similara cheltuielilor „comune” de 1,4 -2,1 trilioane de dolari.
Conform expertilor, investitiile in transportul durabil ar putea duce la economisirea carburantilor si la costuri operationale scazute, la reducerea congestiei si a poluarii aerului. In plus, conform estimarilor, eforturile de promovare a transportului durabil pot genera economii de pana la 70 de trilioane de dolari pana in 2050. Alegerea unui transport de marfa si calatori durabil care include terminale portuare integrate, aeroporturi bine organizate si standarde si regulamente armonizate pentru trecerea eficienta a frontierelor ar putea genera cresterea PIB-ului global cu 2,6 trilioane de dolari.
“Transportul durabil sustine cresterea, forta de munca, reducerea saraciei, accesul la piete, emanciparea femeilor si bunastarea persoanelor cu dizabilitati si a altor grupuri vulnerabile”, a declarat secretarul general ONU, Ban Ki-moon, in prefata raportului.
In prezent, sectorul de transport este responsabil pentru aproximativ 23% din emisiile de gaze cu efect de sera, iar 3,5 milioane de decese premature rezulta anual din poluarea aerului, in special in tarile cu venituri mici si medii. In jur de 10-15% din alimente se pierde in timpul procesarii, transportului si depozitarii datorita lipsei centrelor moderne, camioanelor, accesului la refrigerare si calitatii scazute a drumurilor. Aproape 1 miliard de persoane din intreaga lume nu au inca acces adecvat la retelele de transport, ceea ce creste izolarea si marginalizarea si accentueaza dezechilibrul social. Aproape 1,2 milioane de persoane mor anual in accidente rutiere, generand pe langa pierderile umane si suferinta, pierderi de miliarde de dolari asociate costurilor care, in unele tari, se ridica la 1-3% din PIB.
Raportul a fost publicat cu doua saptamani inainte de COP22 in Marrakech.

Foto: © ÖBB/Philipp Horak