joi, februarie 20, 2025
spot_img

10 miliarde euro pentru conectivitatea Asia-Europa

Institutii financiare europene și din Asia au convenit recent finanțări de 10 miliarde de euro pentru conectivitatea Asia-Europa, lucruri convenite la Forumul Global Gateway Investors Forum for EU-Central Asia Transport Connectivity.

Derulat recent, forumul a reunit guverne, instituții de finanțare, întreprinderi și societatea civilă din Europa, Asia Centrală și din afara acestora. Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a anunțat că mai multe instituții financiare europene și internaționale vor angaja 10 miliarde de euro pentru sprijin și investiții în favoarea unei conectivități durabile a transporturilor în Asia Centrală.

Timp de două zile participanții au discutat despre investițiile necesare pentru a transforma Coridorul de transport transcaspic într-o rută de ultimă generație, multimodală și eficientă, care să conecteze Europa și Asia Centrală în călătorii cu o durată de 15 zile.

Invazia Ucrainei de către Rusia a subliniat urgența găsirii unor rute comerciale alternative fiabile și eficiente între Europa și Asia, care să nu tranziteze Rusia. Pe lângă faptul că deschide noi posibilități pentru întreprinderi, dezvoltarea conectivității transporturilor este, de asemenea, un mijloc de a consolida integrarea regională și dezvoltarea economică a Asiei Centrale. Acesta este motivul pentru care Forumul investitorilor s-a concentrat asupra conexiunilor de transport care respectă toate aspectele de sustenabilitate, în conformitate cu principiile de conectivitate de încredere ale Global Gateway.

Angajamentul de 10 miliarde de euro reprezintă o combinație de investiții în curs și planificate care, în urma unor consultări extinse cu partenerii internaționali prezenți la forum, Comisia Europeană prevede că vor fi mobilizate pentru dezvoltarea durabilă a transporturilor în Asia Centrală pe termen scurt.

În termeni concreți, au fost luate mai multe angajamente semnificative ca parte a sumei totale de 10 miliarde de euro. Printre acestea se numără:

Banca Europeană de Investiții (BEI), reprezentată de vicepreședintele său, Teresa Czerwińska, a semnat memorandumuri de înțelegere în valoare totală de 1,47 miliarde EUR cu guvernele Kazahstanului, Kârgâzstanului și Uzbekistanului, precum și cu Banca de Dezvoltare a Kazahstanului. Aceste împrumuturi vor fi posibile datorită garanțiilor oferite de Comisia Europeană.

10 miliarde de euro pentru conectivitatea Asia-Europa

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), reprezentată de vicepreședintele său, Mark Bowman, a semnat un memorandum de înțelegere cu Kazahstanul, în cadrul căruia vor fi realizate investiții în valoare de 1,5 miliarde de euro, cu proiecte aflate deja în curs de pregătire pentru dezvoltarea generală a conectivității transporturilor în regiunea Asiei Centrale.

 

Forumul investitorilor reunește reprezentanți la nivel înalt din partea Comisiei Europene, a statelor membre ale UE, din Asia Centrală, precum și din țările din Caucaz și din Turcia. Printre ceilalți participanți se numără națiuni din G7, alte țări cu mentalități similare, instituții financiare și sectorul privat.

Forumul investitorilor se bazează pe concluziile unui studiu privind conexiunile de transport durabile între Europa și Asia Centrală, care a fost condus de Comisia Europeană și realizat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Studiul a identificat 33 de nevoi de infrastructură materială și 7 acțiuni-cheie de conectivitate soft, a căror realizare ar spori considerabil eficiența operațională și atractivitatea economică a rețelelor de transport transcaspice. Acestea au fost prezentate în cadrul celui de-al doilea Forum economic UE-Asia Centrală, care a avut loc în mai 2023 la Almaty, Kazahstan.

De la publicarea studiului, Comisia Europeană a depus eforturi pentru a operaționaliza concluziile studiului. UE și partenerii săi, în Europa Team și în afara acesteia, mobilizează împreună 10 miliarde EUR. Comisia Europeană este încrezătoare că discuțiile care au loc în cadrul Forumului investitorilor vor debloca finanțări suplimentare pentru dezvoltarea rețelelor de transport esențiale din Asia Centrală.

Parteneriatul de lungă durată al UE cu cele cinci țări din Asia Centrală (Kazahstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan) a fost consolidat în continuare, pe baza relației stabilite în 1991 și actualizate în 2019. Forumul investitorilor aprofundează această colaborare pe măsură ce UE acționează în mod decisiv pentru a promova stabilirea de legături de transport directe cu Asia Centrală prin regiunile Mării Negre și Caucazului, în parteneriat deplin cu țările din Asia Centrală, cu Turcia, precum și cu cele din Parteneriatul estic, care participă activ la Forumul investitorilor.

Potrivit Comisiei Europene, „strategia „Global Gateway” reprezintă oferta pozitivă a UE de reducere a disparităților investiționale la nivel mondial și de stimulare a conexiunilor inteligente, curate și sigure în sectoarele digital, energetic și al transporturilor, precum și de consolidare a sistemelor de sănătate, educație și cercetare. În cadrul unei abordări de tip „Team Europe”, care reunește Uniunea Europeană, statele membre ale UE și instituțiile europene de finanțare a dezvoltării, ne propunem să mobilizăm împreună până la 300 de miliarde EUR în investiții publice și private în perioada 2021-2027, creând legături esențiale, mai degrabă decât dependențe, și să reducem decalajul mondial în materie de investiții”.

IN THE SPOTLIGHT

CEMBRE și AGRISORG: Revoluția Echipamentelor Feroviare Moderne

Performanță, durabilitate și inovație în întreținerea căilor ferate Când vine vorba de eficiență și fiabilitate în construcția și întreținerea căilor ferate, CEMBRE setează noi standarde...

Ultimele Articole