spot_img
miercuri, martie 22, 2023
spot_img

Tramvaiul din Arad a luat foc din cauza infrastructurii. Fake news rostogolit de Firea

O știre rostogolită de trustul de presă apropiat de fosta primăriță Gabriela Firea lasă să se înțeleagă că un tramvai produs de Astra Vagoane Călători ar fi luat foc la Arad din cauza fabricantului. De fapt, a fost ca la Radio Erevan. Adevăratele probleme le au tramvaiele turcești livrate la Timișoara.

Incidentul s-a produs joi seara, iar știrea a fost difuzată de mai multe site-uri, inclusiv de cel al postului TV Antena 3. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad, pompierii militari au intervenit cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă, o autospecială pentru descarcerare şi un echipaj SMURD.

”Incendiul a fost lichidat, iar la faţa locului a ajuns şi operatorul companiei electrice. Nu au fost înregistrate victime, în tramvai se afla o persoană care s-a autoevacuat în condiţii de siguranţă”, a transmis ISU. În tramvai se aflau puțini călători, în condiţiile în care locul în care s-a produs incidentul era capătul de linie, respectiv în faţa Gării Aradul Nou.

Tramvaiul din Arad a luat foc după ce s-a rupt firul de contact. Interiorul vehiculului a rămas intact

Știrea părea să nu fi suscitat foarte mare interes, însă ea a fost prezentată din nou sâmbătă pe postul TV menționat, încercând să inducă ideea că ar fi fost vina producătorului tramvaiului.

Ei bine, după cum am aflat din surse sigure, lucrurile au stat cu totul altfel. De fapt, s-a rupt firul de contact, care a cazut pe acoperișul tramvaiului făcând scurtcircuit cu caroseria. S-a produs un arc electric pe acoperiș, dar interiorul vehiculului a rămas intact. Tramvaiul nu era nou, ci ieșise din garanție în urmă cu cinci ani. În urma cercetărilor de la fața locului, a reieșit că tramvaiul nu a avut nicio defecțiune.

În mod normal, substația de alimentare din zonă trebuia să decupleze, să întrerupă energia electrică, imediat după scurtcircuitul care s-a produs. Acest lucru nu s-a produs însă decât după câteva minute, fapt ce a favorizat producerea incendiului la exteriorul tramvaiului.

Gabriela Firea voia tramvaie turcești în Capitală

tramvaiele noi Astra tramvaiele noi de la AstraÎn context, trebuie amintit faptul că fostul primar general Gabriela Firea a insistat ca Bucureștiul să cumpere tramvaie produse de firma turcească Durmazlar, în dauna fabricantului român Astra Vagoane Călători.

Justiția a declarat însă câștigătoare oferta arădenilor, fapt cu care fosta primăriță nu s-a împăcat nici acum. În plus, anul viitor sunt alegeri locale, iar Gabriela Firea vrea să recâștige postul de primar general, denigrându-l pe toate canalele pe care le are la dispoziție pe actualul edil Nicușor Dan.

Adevăratele probleme, la tramvaiele turcești. Patru au fost trase ”la gard” în Timișoara

Tramvaiul din Arad a luat focAdevăratele probleme nu sunt la tramvaiele produse de Astra Vagoane Călători Arad, ci la cele fabricate în Turcia.

Astfel, tramvaiul Bozankaya care a luat foc pe traseu la Timișoara, în ziua de 8 martie 2023 (așa cum a scris la vremea respectivă Club Feroviar), a fost garat și sigilat pentru investigații la motor, a declarat directorul Societății de Transport Timișoara (STPT), Constantin Cocheci.

Potrivit acestuia, alte trei tramvaie Bozankaya au fost oprite în depou, fără a fi puse sub sigiliu, pentru probleme cu senzorii de la motoare. „Este o problemă tehnică la unul dintre motoarele tramvaiului (care a luat foc – n.red.). Tramvaiul este garat și sigilat, urmând să se facă expertiză pe acel motor de către producătorul de motoare. La fel, trei tramvaie care au avut probleme de senzoristică la motoare sunt trase pe dreapta pentru investigații. Cele trei tramvaie nu sunt sigilate. Sunt investigate de către producătorul turc și de către noi”, a declarat directorul STPT.

Potrivit directorului STPT, în cazul tramvaiului care a luat foc pe traseu au fost urmate procedurile, dar incendiul a izbucnit „din cauza unei probleme mecanice la un motor”.

Bozankaya promite că va investiga cauzele producerii incendiului

Potrivit site-ului local Opinia Timișoarei, turcii de la Bozankaya au transmis că va fi investigată cauza producerii incidentului de la Timișoara, dar se vor face verificări la toate tramvaiele trimise în orașul de pe Bega. „Îi asigurăm pe cetățenii Timișoarei că vom investiga amănunțit condițiile în care s-a petrecut acest incident neplăcut, iar la finalizarea verificărilor, vom prezenta raportul tehnic detaliat”, au declarat reprezentanții companiei Bozankaya.

Compania turcească a mai tansmis că „pentru Bozankaya, cel mai important lucru este să proiecteze și să realizeze vehicule care pun accentul pe securitatea și siguranță pasagerilor, care nu s-au aflat niciodată în pericol, în niciun oraș în care și-au livrat produsele”.

Probleme cu tramvaiele produse de Bozankaya au mai fost și la Iași, după cum a relatat Club Feroviar.

Ultimele Articole