De ce Arad?

Regiunea Arad, un nod feroviar important intre estul si vestul Europei, joaca un rol vital in realizarea Spatiului Feroviar European Unic, mai ales datorita celor doua coridoare TEN-T care traverseaza Romania (Orient/Est Med si Rin-Dunare).

In plus, companii europene si internationale din industria feroviara investesc masiv in aceasta regiune, iar furnizori feroviari importanti implementeaza lucrari de reabilitare a caii ferate si de constructie de infrastructura noua.

 

Gara Arad este un nod important de cale ferata si asigura legaturi feroviare cu nord – vestul Romaniei spre Oradea, Satu Mare, Baia Mare, cu sud – vestul tarii spre Timisoara, Turnu Severin si, de asemenea ofera conexiuni feroviare internationale catre Serbia si nu numai. Totodata, din gara Arad se realizeaza legatura cu ruta modernizata Deva – Simeria – Brasov – Bucuresti.

– Gara Arad este una dintre cele mai moderne din Europa de Est

– modernizarea a fost cuprinsa in proiectul de reabilitare a liniei de cale ferata Frontiera (Curtici) – Arad – Kilometrul 614, in lungime de 41 de kilometri, tronson care face parte din Coridorul IV pan-european; in cadrul acestui proiect a fost cuprinsa si modernizarea Garii Arad. Valoarea totala a proiectului a fost de peste 1 miliard de lei (fara TVA), din care proiectul de modernizare a garii a fost de peste 315 mil lei (69,5 mil euro).  

– in cadrul modernizarii garii, a fost construita o pasarela moderna, cu lifturi si scari rulante

– pasarela face legatura intre liniile de cale ferata, cu acces la fiecare dintre ele, precum si catre cladirea istorica a garii

 

De asemenea, la Arad…

… in 2016, Alstom a finalizat si a lansat serviciile de operare in centrul modern de control al traficului din Arad, „Iconis” pentru compania nationala de infrastructura feroviara din Romania, CFR SA, care face parte din cel mai reprezentativ proiect de modernizare a caii ferate dezvoltat pana in prezent in Romania.

Acest centru de control al traficului de ultima generatie a devenit operational in septembrie 2016, transformand Gara Arad in una dintre cele mai mari si mai moderne statii de cale ferata din Europa de Sud-Est. Avand peste 140 de macazuri, Arad este un centru feroviar foarte important pe Coridorul Rin-Dunare (Coridorul IV pan-European).